'Ovaj dom smatra da će veštačka inteligencija unaprediti obrazovanje': Panel diskusija i debata na Matematičkom fakultetu

Napredak na polju veštačke inteligencije je bio zaista vrtoglavo brz proteklih nekoliko godina

01.04.2023. 10:01
  • Podeli:
umjetna-vestacka-inteligencija-ai-pravosudje-sud-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Debatni klub Matematičkog fakulteta, u saradnji sa Studentskim parlamentom Matematičkog fakulteta, organizuje 3. aprila od 18h do 19:30h u prostorijama fakulteta u Svetog Nikole 39 debatu i panel diskusiju "Ovaj dom smatra da će veštačka inteligencija unaprediti obrazovanje". 

Panelu će prisustvovati više od 60 koleginica i kolega, kao i renomirani profesori stručnjaci sa tog fakulteta.

Napredak na polju veštačke inteligencije je bio zaista vrtoglavo brz proteklih nekoliko godina, ali široj javnosti to nije bilo poznatno sve do pojave aplikacije ChatGPT krajem prošle godine, navode organizatori.

ChatGPT je dostigao 100 miliona korisnika za samo dva meseca i tako preuzeo titulu najbrže rastuće aplikacije u istoriji. 

"Čak je i TikTok-u bilo potrebno više meseci da dopre do toliko ljudi, što ilustruje koliko je ovaj chatbot istinski popularan. Uprkos čestim upozorenjima da ChatGPT može lako da generiše ubedljiv ali potpuno besmislen tekst ili kod, aplikacija je postala deo svakodnevnice ljudi iz svih sfera, a zašla je čak i u škole. Uticaj veštačke inteligencije na obrazovanje više nimalo nije puka teorijska diskusija, već nešto što se mora sagledati ozbiljno i bez šale", objašnjava predsednik Debatnog kluba Matematičkog fakulteta Miloš Račić i dodaje:

"Kroz ovu debatu, želimo da približimo našim koleginicama i kolegama ovu važnu temu, ali i da ih kroz diskusiju sa našim profesorima navedemo na dublje razmišljanje o obrazovanju i veštačkoj inteligenciji uopšte. Naravno, ovo nije diskusija koja je relevantna samo studentima Matematičkog fakulteta, već i celom društvu uopšte", poručuje Račić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()