Pamtimo srcem plamen borbe: Kako se Srbija danas sećala NATO bombardovanja

Pre tačno 25 godina počelo je NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije

Autor: Tijana Škodrić
24.03.2024. 19:19
  • Podeli:

Od kada je otkucala ponoć, širom Srbije je počelo obeležavanje dvadeset pet godina od NATO agresije. Zbog tog užasnog čina, polaganjem venaca odata je počast stradalima u agresiji NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. U Beogradu je obeležavanje počelo na Kalemegdanu.

Tačno u ponoć, Beograđani su odlučili da pokažu da pamte srcem i da se plamen borbe i odbrane otadžbine nije ugasio. Na Kalemegdanskoj tvrđavi priređena je bakljada u znak sećanja, borbe i prkosa.

U ranim jutarnjim časovima, Kod spomenika posvećenom uspomeni na decu stradalu od 24. marta do 10. juna 1999. godine okupili su se predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, grada i vlade, kao i ministar Nikola Selaković i ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Bocan -Harčenko. Osim njih, bili su i predstavnici veterana i porodica poginulih.

 Deo dvodnevne međunarodne konferencije "Od agresije do novog svetskog poretka" je i Međunarodni memorijalni maraton koji je počeo na platou ispred Hrama Svetog Save. Atletičari će trčati do srpskog ratničkog groblja Zejtinlik kod Soluna, a duž trase polagaće cveće kod spomenika žrtvama agresije i boraca palih u balkanskim ratovima i dva svetska rata.

"Oni povezuju sva mesta koja obeležavaju istorijske događaje iz naše novije i stare istorije i tako povezuju dve žrtve svih ratova za slobodu. Oni podsećaju da Srbija nikad nije težila za tuđim, ali da je uvek imala hrabrosti da brani svoje", kaže Živorad Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

učesnici maratona, foto UNA

A danas je počeo i maraton.

"Ima ukupno 10 trkača 4 devojke i 6 momaka. Priključiće nam se iz Makedonije i Republike Srpske. Devojke su spremne, vojska iz 72. padobranske je spremna, tako da, ekipa je kompletna i spremna", otkriva Milislav Janković, predsednik kluba "Plemenito srce".

Maraton će trajati pet dana, a svaki maratonac će dnevno trčati 25 kilometara za 25 godina NATO agresije.

U Parku prijateljstva na Novom Beogradu, dečji hor je pevao himnu, a vence su položili osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin i ambasadori Rusije i Kube.

"Možda će neko naći snage da oprosti NATO paktu i onima koji su vodili bombardovanje ali ja ne vidim zaŠto bismo im praštali, ne vidim kajanje koje je uslov svakog praštanja. Od nas i tada i sada traže nezamislivo", kaže Aleksandar Vulin, osnivač Pokreta socijalista.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je putem instagrama poslao poruku da je 19 najmoćnijih džava bez prava i odluke Saveta bezbednosti 78 dana bombardovalo državu ali da uprkos tome, Srbija živi, slobodna i snažnija. Predsednik će prisustvovati obeležavanju dana sećanja na stradale u NATO agresiji na Trgu Topličkih junaka u Prokuplju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()