Parastos za postradale iz Cernice kod Gnjilana od 1999. do 2003.

Liturgiji i parastosu prisustvovao je verni narod Kosovskog Pomoravlja

28.05.2023. 16:20
  • Podeli:
Parastos Kosovo Tanjug DOPISNIK KiM-6473625d9a490.webp Foto: Tanjug/DOPISNIK KiM

U hramu Svetog Ilije, u Cernici, kod Gnjilana, danas je služena Sveta arhijerejska liturgija i parastos za nevino postradale od 1999. do 2003. godine.

Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos služili su episkop raško-prizrenski Teodosije, vladika novobrdski Ilarion, sveštenici i monasi gnjilanskog namesništva.

Foto;: Tanjug/Dopisnik KiM

Rečima saosećaja sa porodicama stradalih, utehe, ali i verom u radost Gospoda Isusa Hrista, obratili su se vladika Teodosije i vladika Ilarion.

Liturgiji i parastosu prisustvovao je verni narod Kosovskog Pomoravlja.

Od periodu od 1999. do 2003. godine mučki je ubijeno sedam žitelja Cernice - Božidar Stojanović, Blagica Vasić, Vojin Vasić, Miloš Petrović, Tihomir Simijonović, Trajan Trifunović, Miomir Savić.

Najmlađa žrtva Miloš Petrović imao je svega četiri godine.

Oko 40 ljudi je u tom periodu bilo ranjeno, a desetak kuća oštećeno.

U Cernici, multietničkom selu nadomak Gnjilana, nekada je živelo 700 Srba, a danas ih ima oko 120, preneo je Tanjug.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()