Pašalić: Napad na "Pelivan" je napad na suštinske vrednosti našeg društva

Takav primitivizam je nedopustiv i na njega se mora odgovoriti, naveo je Pašalić

19.08.2024. 10:20
  • Podeli:
zoran pašalić, 24 okt 2023 - foto M.A. ATAImages-654e376eab4ca.webp Foto: M. A./ATAImages

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je najoštrije osudio pretnje i uvrede upućene vlasnicima beogradske poslastičarnice "Pelivan" i pozvao nadležne da hitno reaguju i najstrožije kazne počinioca nasilja. On je u saopštenju najavio da će u cilju podrške posetiti porodicu u čijem je vlasništvu ta najstarija poslastičarnica na Balkanu.

Zaštitnik građana je ocenio da u ovom slučaju nije reč samo o grubom kršenju ljudskih prava i ugrožavanju predstavnika nacionalne manjine, već da je takav čin napad na suštinske vrednosti, kulturu i identitet društva.

"Te uvrede i pretnje, nisu samo napad na jednu porodicu, građane Srbije i naše sugrađane. One su usmerene na svakog od nas. One su udar na naše simbole i naše vrednosti, lične i društvene, jer vređaju zajedničko nasleđe i svu lepotu života u različitosti koji su nam omogućili da opstanemo i ostanemo na ovim prostorima", naveo je Pašalić.

Kako je naglasio, takav primitivizam je nedopustiv i na njega se mora odgovoriti.

Zaštitnik građana je naglasio da svako nasilje, bilo ono verbalno ili fizičko zaslužuje sankciju, a da na ono koje je usmereno na društveno osetljive grupe, u koje spadaju i nacionalne manjine, treba posebno obratiti pažnju, jer je to neophodno za očuvanje identiteta svih nacionalnih zajednica u Srbiji, što je jedna od najvećih vrednosti našeg društva, kao i osnov za bolje razumevanje ljudskih prava. 

Vlasnici ove poslastičarnice objavili su juče na društvenim mrežama audio snimak na kojem se čuje ženski glas kako psuje i vređa porodicu Pelivan na osnovu nacionalnosti i naveli da su slučaj prijavili nadležnim institucijama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()