Pažljivo prolazite Bulevarom kralja Aleksandra kod Vukovog spomenika – možda vam smeće padne na glavu

Vlasnici stana na prvom spratu zgrade, koji se nalazi iznad pekare, u njemu nagomilavaju smeće pod izgovorom da na taj način iskazuje revolt zbog buke, mirisa i dima iz pekare

Autor: Emilija Pešić
10.03.2023. 19:35
  • Podeli:

Neverovatna scena se već neko vreme može videti u centru Beograda. Ukoliko prolazite Bulevarom kralja Aleksandra, u blizini Vukovog spomenika, obratite pažnju – možda vam padne smeće na glavu!

Vlasnici stana na prvom spratu u zgradi na Bulevaru, kod Vukovog spomenika, slikovito svakodnevno pozdravljaju sve prolaznike. Do njih ipak nismo uspeli da dođemo, a njihove komšije nisu htele pred kamere.

Ipak, priča se u komšiluku da je rezultat takve slike loš odnos između stanara i zaposlenih u pekari, koja se nalazi u podnožju zgrade. Komšija, koji je nagomilao smeće u zgradi, uradio je to zbog pekare. Na taj način iskazuje revolt, jer ne može da živi od buke, mirisa i dima iz pekare. Odatlle, međutim, stiže odgovor da probleme sa stanirama, nikada nisu imali.

"Što se tiče buke i mirisa, tu su preduzete sve mere kako stanari ne bi trpeli posledice našeg rada. Svi mirisi iz pekare se prikupljaju haubama i sprovode se do elektrostatičkih i ugljenih filtera, tako da taj problem ne može biti akteulan."

"Što se tiče problema smeća koje se nalazi na nadstrešnici iznad pekare, ja sam lično pisao nadležnim službama da reaguju, jer jedan stanar već godinama baca smeće kroz prozor što ugrožava i bezbednost prolaznika, ali do danas nismo dobili povratnu informaciju nadležne službe da su reagovali", saopštili su iz Skroz dobre pekare za UNU.

Iako namera stanara u ovom slučaju nije najjasnija, metod je svakako pogrešan. Ovaj slučaj, štaviše, nije jedinstven.

"Imali smo nekoliko takvih slučajeva. Nigde nismo uspeli da rešimo situaciju tako da to bude pozitivno za komšije, za ostale stanare. U principu, kako bih to najprostije rekao, ti vlasnici nisu normalni. Ne mogu drugačije da kažem. Ti stanari koji gomilaju đubre, ne vode računa o ličnoj higijeni. Mi smo imali primer da žena skuplja 10 mačaka, sve mačke iz kraja su kod nje, svo to đubre... To su takozvani skupljači", kaže za UNU profesionalni upravnik zgrade Vladimir Mirić.

Osnovni problem je taj što je reč o privatnoj imovini,  a je sporno ko i da li može da reaguje. To što neko skuplja stvari i đubre u stanu – nije prekršaj.

"Mi nemao tu jasno regulisanu zakonsku regulativu, bar ja nisam nišao da je jasno regulisana, gde mi kao vlasnici svog posebnog dela zgrade, svojim činjenjem ili nečinjenjem možemo da ugrozimo javno dobro. I da onda neko represivnim merama nastupa prema nama", objašnjava Mirić.

O ovom problemu pisali smo i Komunalnoj miliciji i Gradu Beogradu, ali objavljivanja članka nismo dobili odgovor na pitanje ko može da stane na put ovakvom nemaru, a bilo je situacija kada se to čak završavalo fatalno usled izazvanog požara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()