Pesma, muzika i veselje širom zemlje: Srbija radosno dočekala "našu Novu godinu"

Brojni izvođači zabavljali su ljude na gradskim trgovima

14.01.2024. 08:55
  • Podeli:
doček srpske nove godine, beograd - 14 jan 2024 - foto Tanjug Vladimir Šporčić-65a3933538ab5.webp Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Širom Srbije u noći između 13. i 14. januara proslavljen je doček Nove godine po julijanskom kalendaru, kod nas još poznate i kao Srpska nova godina.

Beograd

Beograđani i njihovi gosti dočekali su Novu godinu po julijanskom kalendaru na ispunjenom Trgu Republike uz bogat muzički program.

Doček je počeo nastupom pevačice Tee Tairović koja je publiku zagrejala svojih hitovima. 

Ispred bine našli su se i stari i mladi, a hladnoća očito nikome nije smetala, tako da od početka novogodišnjeg koncerta niko nije štedeo dlanove.
Tea Tairović je najveće oduševljenje izazvala pesmom "Hajde".

 

Publika je zajedno sa njom pevala, a u publici su uglavnom bili mladi, ali i roditelji sa decom. Pored svojih izvodila je i pesme drugih izvođača. Pratila su je plesači koji su dodatno zagrejali atmisferu. Okupljenima je poželela pravu ljubav u Novoj godini, a nastup je završila pesmom "Beograd".

Mnogobrojna publika već sa prvim taktovima počela je da igra, pa je atmosfera od prvog momenta bila izuzetno dobra, a tako je nastavljeno i uz muzičara Sašu Matića čiji je nastup počeo posle 23 časa. Saša Matić, koga je publika dočekala ovacijama, nastup je započeo pesmom "Prejako".

Matić je za Tanjug je rekao da uglavnom publika odlučuje kako će se koncert odvijati i sa kojim pesmama će nastaviti. Za bis, kako kaže, najčešće traže pesmu "Ko si ti", "Nađi novu ljubav" i "Idemo anđele". Matić je poželeo puno zdravlja i sreće Beograđanima.

U ponoć su Tea Tairović i Saša Matić zajedno čestitali publici Novu godinu i otpevali pesmu "Kad zamirišu jorgovoani".

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Veselo je bilo i u beogradskoj boemskoj četvrti Skadarlija, gde su svirali nezaobilazni trubači, a mogli su se čuti različiti jezici s obzirom na veliki broj turista. Kafane u Skadarliji su bile prepune, a slavilo se uz dobru hranu i muziku.

Dragan Dragić iz kafane Tri šešira rekao je za Tanjug da su bili prisutni gosti iz Bugarske, Hrvatske, ali i iz Nemačke i drugih zapadnih zemalja. Dragić, koji u toj kafani radi 45 godina kaže da na proslavu Srpske nove godine mladi dolaze više nego ranije, da je atmosfera vesela i da je vrlo zadovoljan kako protiče veče uz dobru muziku i razigrane goste.

Zbog proslave Srpske Nove godine kompletna zona Trga republike je zatvorena, a u ulici Kralja Milana je postavljena signalizacija, redarska služba, pripadnici MUP-a kako bi se svi građani osećali bezbedno.

Svi koji su dolazili na koncertni prostor bili su pregledani, a oko 150 redara su brinulo za bezbednost svakog od posetilaca Trga Republike.

Novi Sad

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Kulturna manifestacija "Doček" održana je na više lokacija u Novom Sadu povodom Nove godine po julijanskom kalendaru, sa mnogim inostranim, regionalnim i domaćim muzičarima.  

Program se odvijao u skoro isto vreme na više od 40 lokacija, sa više od 150 izvođača šarenolikih muzičkih žanrova.

Izvođači su nastupali u koncertnim dvoranama, pozorištima, kulturnim centrima, ali i prigradskim naseljima poput Bukovca i Rumenke.
Za ukupno 50 sati programa, sedmu godinu zaredom, skoro sve ulaznice su bile rasprodate. 

Organizatori su rekli da su rekordnom brzinom rasprodate ulaznice za Rišara Galijana, Ketrin Finč, Marka Luisa, Vlatka Stefanovskog, Neverne bebe i Željka Vasića.

Vlatko Stefanovski, foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Osim njih, nastupali su TBF, Ladytron, Lena Kovačević, Braća Teofilović, Novosadski Big Bend, Keni nije mrtav, Flamingods, Žisel Žoao, Islandman, Neda Nikolić trio i brojni drugi.

Big Bend je filmske hitove izvodio u Srpskom narodnom pozorištu, virtuoz na gitari Vlatko Stefanovski je napunio Kulturni centar "Petefi Šandor" na Telepu, nosilac brojnih prestižnih muzičkih nagrada Rišar Galijan je prvi izašao na scenu u Gradskoj koncertnoj dvorani, a jedna od najboljih harfistkinja sveta, Ketrin Finč, svirala je u Gradskoj kući.

Organizovanog vatrometa, kao ni za doček 31. decembra, nije bilo.

Kragujevac

Foto: Tanjug/Nataša Lazarević

U Kragujevcu je i ove godine organizovan svečani doček Nove godine po julijanskom kalendaru u organizaciji Grada Kragujevca i Doma omladine. 

Na Trgu Radomira Putnika od 21 čas svirao je kragujevački pop rok sastav Mamurni ljudi, dok je od 23 sata pred brojnom publikom nastupio beogradski rok bend Van Gogh

Dolazak Nove godine je proslavljen uz tradicionalni veliki vatromet, koji je tačno u ponoć upriličio Grad Kragujevac. 

Van Gogh, foto: Tanjug/Nebojša Raus

Iako je temperatura bila ispod nule, veliki broj gradjana je odlučio da dodje na centralni gradski trg kako bi uz tople napitke i muziku dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru. 

I ove godine Grad Kragujevac je za prvu bebu rodjenu u Novoj godini obezbedio poklon čestitku u iznosu od 100.000 dinara.

Čačak

Na gradskom trgu u Čačku, nekoliko hiljada ljudi dočekalo je Novu godinu po julijanskom kalendaru uz koncert Gorana Bregovića i Orkestar za svadbe i sahrane.

Goran Bregović i Okrkestar za svadbe i sahrane, foto: Tanjug/Branko Lukić

Ni temperatura od minus 9 stepeni nije pokolebala ljubitelje muzike Gorana Bregovića da mnogo pre početka koncerta u 22.30 zauzmu mesto u prvim redovima.

"Meni je prelepo. I ja sviram trubu pet godina i meni je ovo nešto najlepše u životu. Odlično je", rekla je za Tanjug jedna mlađa Čačanka.

Njena starija sugrađanka rekla je da tu muziku i inače sluša.

"Ovo je prava muzika Gorana Bregovića i super da je ponovo nastupa u Čačku posle 18 godina", izjavio je jedan stanovnik Čačka koji je Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekao u prvom redu.

Za srpsku Novu godinu, kao i 31. decembra, nije upriličen vatromet jer je gradsko rukovodstvo krajem decembnra prošle godine donelo odluku da novac opredeljen za pirotehnička sredstva bude preusmeren na humane ciljeve.

Tanjug/Branko Lukić

Gračanica

I ove, kao i prethodnih godina, doček Nove godine po julijanskom kalendaru tradicionalno je organizovan u centru Grčanice, uz pečenog vola na ražnju, kuvano vino i rakiju i muziku.

Oko 500 građana okupilo se u centru Gračanice kako bi zajedno dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru, prenosi Radio KiM.

"Atmosfera je odlična, svake godine dolazim da na trgu proslavim Novu godinu. Zanimljivo je bilo i izvlačenje pisama koja su deca slala Deda Mrazu, to je novo ove godine. Ima dosta ljudi, što je super“, rekla je Teodora Marković iz Badovca.

Program na trgu je počeo u 21.30 nastupom lokalnog DJ Areasa i benda Večita dilema, a u ponoć je priređen vatromet.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()