Pitanje bez odgovora: Da li bi status službenog lica smanjio broj napada na novinare?

Sa inicijativom o dodeli statusa službenog lica novinarima sagovornici UNE nisu saglasni, jer - kažu - to sa sobom povlači i čitav dela koja nose posebnu odgovornost

Autor: Lena Sladojević
29.11.2022. 19:41
  • Podeli:

Sindikat policije i policijskih starešina uputio je premijerki Ani Brnabić inicijativu da se izmenama zakona, prema kojima bi novinarima bio dat status službenog lica i omogućen beneficirani radni staž. Smatraju da bi se time drastično smanjilo targetiranje novinara od strane nasilnika, a samim tim i smanjo broj napada na novinare.

U prethodnom periodu u više navrata mogli su se čuti predlozi da pojedine profesije dobiju status službenog lica, a ovaj put na red je došla i naša profesija - novinarstvo. Sa ovom inicijativom, međutim, nisu saglasni sagovornici UNE, jer - kako objašnjavaju - takav status sa sobom povlači i čitav niz krivičnih dela koja važe za službena lica.

"Nova prava i prenormiranje cele te oblasti moglo bi da nas dovede u mnogo veći problem. Šta znači službeno lice? To ne znači samo da te zakon štiti pojačano, što već kažem imamo. Nego znači da preuzimaš i određenu vrstu obaveze", ističe za UNU Senka Vlatković Odavić, novinarka redakcije Insajder.

Na taj način, dodaje, mogla bi da se ograniči sloboda govora.

"Bojim se da bi se time, kvazi pričom o boljoj zašititi novinara, došlo do organičavanja slobode govora", ističe naša sagovornica.

Sa time je saglasan i pravnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Rade Đurić.

"Naravno da je to veoma dobro, da se postiže dodatna zaštita. Ali nosi i onu drugu stranu, a to je odgovornost zato što nosite status službenog lica. Novinari pre svega nisu vršioci javnih ovlašćenja, niti su postavljeni, niti su imenovani od strane državnih organa Republike Srbije", ističe pravnik NUNS-a za UNU.

Krivični zakon Republike Srbije već ukazuje dodatni stepen zaštite licima koje se bave poslovima od javnog značaja.

"Već imamo posebna dela, poput ugrožavanja sigurnosti. Imamo i posebna upustva Republičkog javnog tužioca i Ministarstva unustrašnjih poslova, koja podižu stepen odgovornosti lica koje se bave tim slučejevima napada. Sa druge strane, zahtevaju hitnu reakciju onih koji postupaju", objašnjava Đurić.

I dalje ostaje bez odgovora pitanje – Da li bi službeni status doprineo smanjenju broja napada na novinare?

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()