Po odluci Grada: Beogradski autobusi od oktobra bez spoljašnjih reklama

Kao razlog za ovu odluku, osim estetike, Šapić je naveo da je takav vid oglašavanja gotovo neosetan za kasu Beograda.

04.10.2022. 11:58
  • Podeli:
gsp_autobus_Pixabay-1663936392705.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Od oktobra na beogradskim ulicama vozila gradskog prevoza ostala su bez reklama na spoljnih delovima. 

Gradska vlast je ovu odluku najavila još letos kada je rečeno da će beogradski autobusi, tramvaji i trolejbusi ostati bez slogana oglasivača što je prvi korak ka poboljšanju javnog prevoza.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, nazivajući javni prevoz rak-ranom prestonice, istakao je da će vozila od sad biti u jednoj boji, te da će i sami građani početi da kupuju karte kad vide da je prevoz bolji, pišu Novosti.

I vozila GSP-a kao i privatni prevoznici imali su rok da od kraja avgusta do 1. oktobra skinu reklame sa svojih vozila, prema letošnjoj odluci gradske skupštine.

Kao razlog za ovu odluku, osim estetike, Šapić je naveo da je takav vid oglašavanja gotovo neosetan za kasu Beograda. On je rekao da reklame na svim autobusima, trolejbusima i tramvajima koštaju kao 30 bilborda u glavnom gradu.

Prevoznici su ispoštovali odluku gradskih vlasti.

Prema poslednjim podacima, mesec dana reklamiranja na celoj površini tramvaja "španca" koštalo je 81.000, pola je 51.948, a četvrtina 36.450. Oglašavanje na zglobnim autobusima i trolejbusima bilo je 22.680 dinara za celu pokrivenost, 14.742 za polovinu, a 10.206 je koštala četvrtina. Cena za solo autobuse i tramvaje bila je 16.200, 10.530, odnosno 7.290 dinara za četvrtinu pokrivenosti vozila.

Mesta za oglašavanja biće u unutrašnjosti vozila, na mestima koja su za to predviđena.

"Sve ovo su stvari koje Beograđani treba da vide, a onda će polako početi da u većem obimu plaćaju karte za prevoz i tako će se dobijeni novac ulagati tamo gde je građanima najpotrebniji", istakao je Šapić pre nekoliko dana. 

Kao još jednu od važnih mera koje bi trebalo da unaprede sistem gradskog prevoza osnovano je i javno preduzeće koje će se baviti naplatom karata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()