Porodično nasilje: Zlo koje je pretrpela svaka treća žena u Srbiji

U Srbiji je od početka 2023. do danas ubijeno čak 18 žena, a za poslednjih 10 godina više od 350 njih su bile žrtve femicida, zbo čega je čak 400 dece ostalo siročići

18.05.2023. 20:20
  • Podeli:

Kao i ovaj, i maj 2015. godine je bio tragičan za Srbiju. Tada je za samo tri dana u Kanjiži, Velikoj Plani, Čačku i Beogradu ubijeno sedam žena. Od tada se obeležava Nacionalni dan sećanja na žene žrtve porodičnog nasilja.

Ovog maja država je najavila da će formirati sveobuhvatni registar podataka počinilaca svih oblika rodno zasnovanog nasilja, čime se očekuje bolja procena rizika. Da je to potrebno, pokazuje činjenica da je u Srbiji od početka 2023. do danas ubijeno čak 18 žena.

Neki od primera iz ove godine jasno pokazuju da je žrtva prijavljivala naslinika. Ubijena žena u Pirotu čak devet puta! 

Iz Autonomnog ženskog centra upozoravaju da je broj femicida u porastu:

"Smatramo da su predstavnici institucija, svojim nepostupanjem, koje je dovelo do ubistava žena, u slučajevima koji su bili prijavljeni institucijama, direktno odgovorni za činjenicu da je veliki broj žena izgubio poverenje da će nakon prijave nasilja biti zaštićene. Pretpostavljamo da je to razlog zbog čega je u Srbiji tako veliki broj žena žrtava femicida koje nisu ranije prijavljivale nasilje."

O porodičnom nasilju i mogućnostima unapređenja pravnih okvira razgovarano je na sastanku predstavnika Vlade Srbije, nadležnih ministarstava, ambasadora i medija, u Palati Srbija. Resorna ministarka je ukazala na odgovornost koju država i društvo imaju da se spreči nasilje nad ženama i pozvala zdravstvene radnike, da kada primete nasilje nad ženom, odmah reaguju i slučaj prijave nadležnim institucijama.

"Kao lekari, mi smo tu kada posledice nasilja već budu fatalne. I ako ne budu fatalne, zdravstvene posledice nasilja, bilo da je fizičko, seksualno, psihičko, najčešće budu trajne. To izaziva depresiju, pokušaj samoubistva, psihosomatske smetnje, telesne povrede i niz stanja povezanih sa reproduktivnim zdravljem", ističe Ministarka zdravlja doktor Danica Grujičić.

Nema podataka da je do sada neko odgovarao u nadležnim institucijama za nepostupanje u slučaju femicida. Dok mi menjamo zakone, obležavamo godišnjice, predstavljamo izveštaje, svaka treća žena u Srbiji je pretrpela nasilje.

Za 10 godina u Srbiji je ubijeno više od 350 žena, a 400 dece su zbog femicida ostali siročići.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()