Posle nesreće u Kuršumliji - UNA pita: Da li su deca bezbedna i ko kontroliše ispravnost ringišpila u Srbiji?

Kao kula od karata, gotovo svake godine, sruši se jedan ringišpil

Autor: Andrea Radovanović
09.05.2024. 20:35
  • Podeli:

Nesreća u Kuršumliji nije prva takva u Srbiji. Kao kula od karata, gotovo svake godine, sruši se jedan ringišpil. Bezazlena dečja igra tako postaje ozbiljno pitanje zaštite njihove bezbednosti. 

Da li su nam deca bezbedna i ko kontroliše ispravnost ringišpila?

Da bi dete bilo bezbedno, kada sedne na ringišpil, svaki zabavni park može da radi jedino ako ima dozvolu za postavljanje vrteške. Vlasnici luna parkova u Beogradu uveravaju da ih uredno dobijaju od privatnih firmi.

"Sa tim atestom, vi ste dobili dozvolu da možete da radite. Znači, kao da ste obavili tehnički pregled. To znači da je vaša radnja ispravna da radi. Posle toga, retko ko, maltene niko ne izađe da iskontroliše radnje, isto kao što niko ne kontroliše auto posle tehničkog pregleda na ulici", kaže za UNU vlasnik jednog luna parka u Beogradu Aleksandar Županjevac.

Ne postoji poseban zakon koji definiše ko kontroliše konstrukcije ringišpila i ostalih atrakcija za decu. Njihov rad definisan je jedino Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da nadležnost nije njihova. Mogla bi da bude jedno u slučaju da se dogodi povreda na radu u okviru luna parkova. Ukoliko se to ne dogodi, kontrola ispravnosti ringišpila i drugih konstrukcija prepuštena je lokalnim samoupravama koje u zakup daju zemljište vlasnicima parkova.

Na lokalu se, međutim, proverava samo posedovanje atesta, ali na teren ne izlaze mašinski inženjeri da bi proverili u kakvom su stanju vrteške.

"Nikad nije izašla inspekcija. Kad je izašla inspekcija? Izašla je samo kod mene jednom na panoramu da proveri i videla da je ispala sajla, rekla je zameni sajlu i ja sam nastavio da radim. Znači, ne može inspekcija meni da zabrani rad, odnosno, može, ali nema na osnovu čega, ako je meni radnja ispravna", dodaje Županjevac.

U začaranom krugu propisa, atesta i dozvola, roditeljima  izgleda ostaje samo jedina opcija - da dete ne puste u luna park kako bi bili sigurni da su bezbedni.

"Vrlo često su to deca nešto starijeg uzrasta, i u tim luna parkovima oni dođu sami, sednu na te vrteške, i prosto, nema tu roditelja koji bi mogao da bude od neke pomoći. Zato, mora da postoji zakonska regulativa, mora da se zna ko izdaje dozvole, ko je odgovoran, gde se kupuju sve te sprave i naprave i kako to treba da funkcioniše", kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Potrebno je pooštriti uslove za dobijanje dozvole za rad zabavnih parkova, kažu njihovi vlasnici. Istovremeno, traže od države da donese zakon o bezbednosti montažnih objekata jer se, jedino tako, više nećemo vrteti u krug, baš kao na ringišpilu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()