Posle požara na Banovom brdu, UNA je pitala ko sve mora da vodi računa o održavanju zgrada

U izbegavanju najgoreg scenarija, prevencija igra ključnu ulogu

12.01.2024. 20:30
  • Podeli:

Jutros nešto pre pola devet, stanare solitera na Banovom brdu umesto budilnika probudio je plač dece i gust dim. Brzom reakcijom vatrogasaca požar je ugašen, ali vatra je iza sebe ostavila veliku materijalnu štetu.

Više od 30 stanara evakuisano je jutros iz zgrade u Ulici Pere Todorovića, iznad Šumarskog fakulteta. U požaru niko nije teže povređen, ali nekoliko stanara je moralo da bude medicinski zbrinuto jer su se nagutali dima.

"Htela sam da izađem napolje, međutim nije bilo šanse, kad sam otvorila ulazna vrata sve je bilo crno i shvatia sam da ne mogu da siđem niz stepenice. Kasnije je došao vatrogasac i pomerio me na deo terase koji je iza zgrade", rekla nam je stanarka Milica Marić.

Uzrok požara su najverovatnije neispravne električne instalacije zbog kojih se strujomer u prizemlju zgrade zapalio.

"Stari materijal, toliko sam čula da pričaju, možda je došlo do nekog kratkog spoja", kaže ona.

Nijedan od tih uzroka nije isključen, ali stručnjak kaže da je od paljenja samog strujomera mnogo češće paljenje osigurača koji se nalaze ispod njega.

"Treba dimenzionisati osigurače prema propisima, 25 ampera treba da bude maksimum da bi osigurač osigurao instalaciju u stanu, a ako se stavi veći patron umesto 25 bude 35, onda to više nije siguran osigurač da zaštiti električnu instalaciju od preterane potrošnje električne energije", kaže električar Branko Zrnić.

U izbegavanju najgoreg scenarija, prevencija igra ključnu ulogu.

"Sve što je do samih strujomera je u obavezi EDB-a, tada zovemo njih izdajemo nalog, dolaze njihove ekipe i rešavamo poblem", kaže profesionalni upravnik zgrade Ljubiša Banovački.

Stručnjaci moraju savesno da obavljaju svoju dužnost, ali ništa manja odgovornost nije na stanarima.

"Veoma je važno da svi stanari budu uključeni u rad stambene zajednice i da vode računa o zajedničkim prostorijama, a to je ujedno i zakonska obaveza koja je definisana i zakonom o održavanju zgrada", kaže Banovački.

Obaveza jeste, ali neretko na hodnicima zatičemo odbačeni nameštaj, belu tehniku ili bicikle.

"Prvo upozorimo vlasnike koji su ostavili kabasti otpad ili neke komade nameštaja da ga sklone u što skorijem roku, ukoliko to ne rade prijavljujemo ih komunalnoj inspekciji - tada će ti nesavesni vlasnici morati da plate kaznu i opet da sklone te stvari sa protivpožarnog prolaza", objašnjava Banovački.

Milica i većina drugih stanara uspeli su da se snađu za prenoćište, dok strujomer ne bude popravljen.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovakve situacije veoma lako mogu da postanu mnogo veća tragedija. I zato, podsećamo - redovno održavanje zgrade nije samo stvar estetike, već i bezbednosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()