Postoji li veza između zagađenosti vazduha i psihijatrijskih oboljenja?

Zašto se pacijenti sa istorijom psihijatrijskih bolesti u poslednje vreme često javljaju Hitnoj pomoći?

22.12.2021. 18:16
  • Podeli:
zagadjen-vazduh-pixell.jpg Foto: Pixsell

Psihijatrijski bolesnici, osobe u alkoholisanom stanju, kao i hronični i srčani bolesnici, tokom protekle noći najviše su kontaktirali beogradsku Hitnu pomoć. Istovremeno, srpska prestonica danas je osvanula na listi najzagađenijih gradova u svetu.

O tome da li postoji uzročno-posledična veza između izmerenih 185 jedinica PM 2,5 čestica i povećanog broja intervencija Hitne pomoći, za Unu je komentarisala psiholog Snežana Repac.

"Količina kiseonika određuje da li će se neko osećati depresivno, umorno, bezvoljno, konfuzno, apatično, dezorijentisano. Kao posledica lošeg vazduha mogu da se jave problemi sa nesanicom, poremećajem biološkog i srčanog ritma", objašnjava psiholog.

Repac naglašava da se osobe sa istorijom psihijatrijskih bolesti najčešće javljajaju lekarima zbog napada panike, agresivnih ispada i suicidalnih ideja.

"Simptomi kod napada panike su lupanje srca, tahikardija, javlja se strah od smrti, pojačano znojenje, ubrzan puls", navodi doktorka.

Repac smatra da su pandemija koronavirusa, kao i smanjen kapacitet i volje za druženjem i komunikacijom, kao i odsustvo podrške, prouzrokovali javljanje depresivnih misli, osećaja usamljenosti, otuđenosti i izolovanosti.

Prema podacima sajta IQAir, Beograd se jutros ponovo našao među pet gradova na svetu sa najlošijim kvalitetom vazduha, posle Lahora, Nju Delhija i Dake.

Zagađen vazduh u Beogradu izmeren je na stanicama u Despota Stefana, Obrenovac Ušće, Zemun i Beograd Vinča, a pored glavnog grada teško se disalo i u Valjevu, Lazarevcu, Čačku i Gornjem Milanovcu.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()