Povratak u đačke klupe nakon tri nedelje: UNA proverava - kako pomoći deci da vrate radne navike?

Obaveze su iza čoška, zbog čega i stručnjaci imaju apel za prosvetne radnike

Autor: Tijana Škodrić
20.01.2024. 20:15
  • Podeli:

Učenici osnovnih i srednjih škola vraćaju se u ponedeljak u đačke klupe, nakon tri nedelje zimskog raspusta. Školske obaveze će ih sačekati, bili đaci spremni ili ne - te smo proverili kako su se prilagođavali i koji su saveti za roditelje i nastavnike. 

Dvanaestogodišnjoj Petri Kostić škola nije mnogo nedostajala, možda poneki predmet poput istorije i, naravno, drugari.

"Uglavnom sam išla napolje sa drugaricama, par puta sam išla da pakujem paketiće za decu sa Kosova, ali kada sam bila kod kuće uglavnom sam gledala da vreme provedem sa porodicom", priča ona.

Ipak, obaveze su iza čoška, zbog čega i stručnjaci imaju apel za prosvetne radnike.

"Da ne bude obilje zadataka i da odmah krenu u žestok tempo, jer onda taj tempo prozvodi neku vrstu otpora i kad neko nije zagrejan za učenje to mnogo teže ide i nekako bih volela da svi uzmu u obzir te psihološko pedagoške principe za vraćanje u taj ritam posle raspusta", priča za UNU specijalista školske psihologije Biljana Lajović.

Petra se zato već polako zagreva.

"Već sam krenula da učim, od ove nedelje sam počela da učim dva, tri predmeta dnevno, kako bih mogla da se vratim u normalno stanje. Od sat do sat i po vremena dnevno odvajam da bih se privikla", kaže Petra.

Osim učenja, saveti su i da već večeras deca krenu malo ranije na spavanje. Najbitniji bi bio pažnja roditelja i osećanje detetovih potreba.

"Da ih više čujemo, da razumemo šta hoće, da ne zaboravimo tako brzo da smo i mi bili deca i da se neke stvari generacijski ponavljaju, prosto da imamo više razumevanja jedni za druge", dodaje Lajović.

Iako možda deci teško pada povratak, Petra nam kaže da je sneg olakšavajuća okolnost jer im ulepšava ovaj zimski preiod. Priprema je uvek bila polovina obavljenog posla, zato roditelji treba da se naoružaju strpljenjem i razumevanjem, samo do leta. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()