Poznat datum otvaranja nove zgrade železničke stanice Prokop

Nova stanična zgrada će imati oko 5.600 kvadratnih metara prostora, kao i komercijalne sadržaje

06.09.2023. 17:24
  • Podeli:
prokop železnice srbije-64f899968690f.webp Foto: Železnice Srbije

Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije izjavio je danas za Tanjug da će nova stanična zgrada Beograd Centra u Prokopu, biti završena i otvorena za putnike 20. oktobra ove godine.

Dodao je da se napredak radova na tereni vidi na dnevnom nivou, i da su u toku završne aktivnosti na izgradnji same stanične zgrade i na uređenju i izgradnji unutrašnjih prostora, kako bi nakon 50 godina železnička stanica Beograd Centar u Prokopu bila završena i stavljena putnicima na raspolaganje.

Stanisavljević kaže da će nova stanična zgrada imati oko 5.600 kvadratnih metara prostora, kao i komercijalne sadržaje, što je, napominje on, nešto što je do sada najčešće bilo zamerano od strane putnika, s obzirom da je još od 1. jula 2018. stanica u Prokopu bila glavna železnička stanica.

"Najveća zamerka putnika je bila ta da ne postoji stanična zgrada, da ne postoje sadržaji za putnike. To se sada rešava. Tačno je da je stanična zgrada počela da se radi davne 1976. godine, međutim u ovom građevinskom naletu i u okviru celokupne modernizacije srpske železnice, radovi na samom Prokopu su počeli pre nekih godinu dana i već su u završnoj fazi, tako da će od 20. oktobra putnici imati na raspolaganju ne samo putničke blagajne, već i one komercijalne sadržaje koji su nedostajali, kao što su restorani, banka, apoteka, kafići, sve ono što je putnicima potrebno da imaju kvalitetno i ugodno putovanje", objasnio je on.

Stanisavljević je napominuo da trenutno glavni zadatak i investicioni projekat Infrastrukture železnice Srbije jeste izgradnja stanične zgrade u Prokopu, što se, kako kaže, na neki način uklapa u celinu izgradnje brze pruge, a da će se do kraja 2024. godine odvijati aktivnosti na završetku komercijalnih sadržaja i ostalih prostora.

Ističe da trenutno u Prokopu ima preko 200 putničkih vozova koji se kreću kroz samu stanicu, i da će modernizacija železnice, izgradnja i stanice Prokop i celokupne železničke mreže u Srbiji doprineti mnogo većem interesovanju putnika, mnogo većem poverenju u Železnicu Srbije, ali i da Beograd, kao i cela Srbija dobiju novu, savremenu, efikasnu, kvalitetnu železničku stanicu po uzoru na najbolje i najlepše stanične objekte u Evropi.

Stanisavljević ističe da je modernizacija voznog parka u nadležnosti železničke kompanije Srbija Voz, koji vrlo intenzivno rade na nabavljanju novih voznih sredstava, pre svega voznih sredstava za velike brzine do i od 200 kilometara na sat, i dodaje da su pored tri voza u voznom parku Srbija Voza, u toku aktivnosti na nabavci još 18 savremenih elektromotornih vozova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()