Pravni fakultet će ipak imati prijemni: Od sledeće godine važe nova pravila upisa

Pravni fakultet će od sledeće godine računati za bodove za upis rezultate sa državne mature

31.03.2023. 15:13
  • Podeli:
studenti fakultet upis profimedia.jpg Foto: Profimedia

Iako su beogradski mediji poslednjih dana pisali da je Pravni fakultet u Beogradu ukinuo prijemni ispit, iz ove visokoškolske ustanove stiže demanti.

Još ove godine prijemni ispit na Pravnom

Ove godine Pravni fakultet će imati prijemni ispit kao i do sada, organizujemo pripremnu nastavu u maju, a budući studenti mogu da se pripremaju i preko priručnika koji je dostupan na fakultetu", rekao je prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Beogradskog univerziteta Bojan Milisavljević. 

Dodao je da se promene očekuju posle uvođenja državne mature koju Ministarstvo prosvete najavljuje za 2024. godinu. 

"Ove godine će biti prijemni ispit kod nas. Već naredne godine očekuju se promene kako je to najavljeno, i kako smo mi na sajtu Pravnog fakulteta istakli, a to je da se očekuje uvođenje državne mature kao  jedinstvenog ispita na nivou cele Srbije", rekao je on. 

Podsetio je da je projekat državne mature u nadležnosti Ministarstva prosvete, te da su neka akta doneta, a neka se očekuju. 

Kako će izgledati upis sa državnom maturom

"Projekat državne mature je već jednom odložen jer je trebalo da počene 2022. godine a sada je zvanično odložena za školsku 2024/25. godinu", rekao je on. 

Naveo je da je do sada bilo dva pilot projekta državne mature, te da bi ove godine odnosno za oko mesec dana, trebalo da bude organizovana probna državna matura za đake treće godine svih srednjih škola u Srbiji. 

"Tu će se videti u realnim uslovima kako funkcioniše državna matura, i biće neka vrsta generalne probe za narednu godinu", rekao  je on. 

Objasnio je da je Pravni fakultet svoj dopis istakao kao odgovor na dopis Ministarstva kojim su svi fakulteti obavezni da istaknu šemu bodovanja uspeha sa buduće državne mature. 

Cilj je da se srednjoškolci i roditelji blagovremeno obaveste o tome kako će izgledati upis sledeće godine i kako će izgledati sama državna matura, naveo je on. 

"Pravni fakultet je odlučio da uspeh u školi boduje sa 40 poena, a da uspeh na maturi iz srpskog jezika, matematike i bilo kog izbornog predmeta za koji se opredele maturanti boduje sa po 20 poena", rekao je on. 

Podsetio je da će đaci za izborni predmet moći da biraju sa liste na kojoj su fizika, hemija, biologija, istorija, strani jezik i geografija, te da su ju pripremi još tri izborna predmeta, psihogija, filizofija i sociologija, ali je za sada neizvesno hoće li biti među izbornima u 2024. godini. 

"Uvođenjem državne mature ne vrši se nikakav prekršaj ni Ustava Srbije, niti Zakona o visokom obrazovanju. Njime se ne narušava autonomija univerziteta jer će ostati vlastan da određuje uslove upisa i vrši sam upis kandidata", rekao je on. 

Objasnio je da će kandidati pre polaganja državne mature konkurisati na fakultet koji žele, a posle polaganja državne mature biće određeni jedinstveni dani za upis na sve fakultete u Srbiji. 

"Nema liste želja već samo rezultati sa državne mature, a fakultet će sam formirati rang listu, po osnovu interesovanja kandidata koji su konkurisali. Tako što će povući njihov rezultat sa državne mature, računati prethodno školovanje, i napraviti rang listu", rekao je on. 

Dodao je da će upis biti organizovani istih dana da bi ravnomerno mogla da se popunjavaju budžetska mesta. 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()