Pretnje, stres, pritisci: Posao novinara nije lak, a niz otežavajućih faktora je prilično dug

Poslednje istraživanje OEBS-a pokazalo je da trećina pripadnika 'sedme sile' ima psihičke probleme zbog pritisaka, dok većina oseća konstantnu dozu stresa

Autor: Lena Sladojević
28.04.2023. 19:50
  • Podeli:

Da bi kvalitetno izveštavali, novinarima je potrebno da budu koncentrisani i da rade bez pritisaka, međutim poslednje istraživanje OEBS-a pokazalo je da trećina ima psihičke probleme zbog pritisaka, dok većina oseća konstantu dozu stresa.

Više od 60 odsto anketiranih novinarki i novinara veruje da su pretnje, vređanja i napadi imali negativan uticaj na njihovo psihičko stanje. Osim spoljnih faktora, tu je mobing u okviru redakcije.  

"Kad je reč o pritiscima i stresu koji doživljavaju novinari, najviše dolazi iz redakcija, dolazi od prevelike količine posla, kratkih vremenskih rokova ponekad i mobinga. Tako da ustvari imamo kombinaciju i stresa i sagorevanja i mobinga, eskplozivnu smešu kada je reč o stanju u koje se dovode novinari", rekao je predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić.

Iako je zadovoljan artmosferom u redakciji, novinar NIN-a Vuk Cvijić u bogatoj karijeri trpi brojne pretnje i pritiske zbog tema koje radi.

"Prolazili smo kroz razne periode i devedesetih i sada. Ovaj period me nažalost podseća na taj najgori period devedesetih, ovo što se dešava danas. Zato što postoji sistemsko i organizovano da se novinari proganjaju i to samo zato što rade svoj posao ili se usude da objave neku kritiku, a glavno je u našem poslu je da budemo taj korektor i da ukazujemo na probleme", objašnjava Cvijić.

Neretko oni koji rade revnosno svoj posao, dobiju brojne zdravstvene probleme.

"Kod novinara veći broj su oni koji su oboleli od srčanih problema, vaskularnih, digestivnih i tako dalje. Jako malo svesti postoji o stresu i uticaju na njihov organizam, a tamo i gde postoji jako mali broj ljudi se obraća za stručnu pomoć. Kada smo pitali zbog čega, neki od njih su govorili da nemaju vremena, zbog prevelikog posla, a drugi da nemaju novca", kaže Matić.

Udruženja novinara pružaju besplatnu psihološku pomoć, a uskoro će biti pokrenut i SOS telefon. Međutim sve je to nekako malo, jer je dobro poznato da novinari kratko žive.

Uzrok problema je nerazumevanje kako države, tako i redakcija, da oni novinari koji časno rade nisu neprijatelji, već oni koji imaju dečji san da se živi u boljem svetu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()