Priča negovateljice Ester iz Kenije u Beogradu: Za bake i deke uvek ima spreman osmeh i zagrljaj

Ester, medicinska sestra iz Najrobija i njene tri sunarodnice prevalile su više od osam hiljada kilometara do svog novog radnog mesta

Autor: Danica Mijatović
07.03.2024. 16:33
  • Podeli:
ester negovateljica kenija-65e9dca1a31ab.webp Foto: UNA

Daleko od svog doma, na drugom kontinentu, svoje mesto pod suncem pronašle su četiri žene iz Kenije, koje sada rade kao negovateljice u beogradskom domu za stare. Proverili smo šta njima znači briga o ovdašnjim starima, ali i kako seniori reaguju na njihovo prisustvo.

Ester, medicinska sestra iz Najrobija. Njen široki osmeh, već tri meseca koliko je u Beogradu, recept je za dobro jutro svim stanovnicima  beogradskog doma za stare.

„One su vredne, pedantne, jako poslušne, lepo nas poštuju, vole. Eto tako nas i zagrle, mi nešto na strani jezik njihov pričamo“, kaže nam jedna korisnica staračkog doma.

Upravo je jezik najveći izazov za četiri negovateljice koje su prevalile više od osam hiljada kilometara do svog novog radnog mesta.

„Jedini problem je jezička barijera, sve ostalo znam, svuda je ista briga o starima, kupanje, čišćenje, ali jezik nije. Najviše kada želim nešto lepo da im kažem, ne znam kako da počnem, znam samo par reči, dobro jutro i takve stvari“, ispričala nam je Ester.

Foto: UNA

Sa druge strane, uslovima rada, samim poslom i Beogradom, ove radnice iz Kenije su i više nego zadovoljne.

„Firma za koju radimo je dobra, veoma brinu za nas četiri, plata je mnogo viša od one koju bismo mogli da zaradimo u našoj zemlji. U jednom trenutku želela sam da odem kući, da brinem o porodici i deci, dozvolili su mi. Kad sam bila u nevolji, ova firma je bila tu za mene, zato mogu i želim da radim za ove ljude, i da ostanem ovde i u budućnosti“, kaže za UNU negovateljica Ester.

Posle rada u Indiji, Arapskim Emiratima, Kataru, Ester je poželela da radi u evropskoj zemlji. Za našu prestonicu saznala je preko Gugla i koleginice. Sa druge strane, želja Beograda za njom i njenom strukom bila je podjednako velika.

„Pored manjka radnika koji je trenutno u Srbiji, tu je i problem otvaranja sve većeg broja klinika. Mi smo na skupu, koji je bio u decembru, Udruženja privatnih domova, saznali za agenciju koja sarađuje sa ljudima iz Kenije, aplicirali i na taj način došli do žena iz Kenije koje rade kod nas“, rekla nam je Tanja Đorđević iz Doma za stare „Sveti Trifun“.

Četiri žene sada imaju potpisane ugovore na dve godine, uz želju da ostanu i duže. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()