Priroda kao učionica na otvorenom: UNA proverava da li će planinarenje postati deo nastave

Planinarenje zahteva disciplinu tela i uma, uči nas da prevaziđemo psihičke barijere i savladamo fizičke prepreke, poručuju stručnjaci

Autor: Andrea Radovanović
05.08.2024. 20:30
  • Podeli:

Đaci će od prvog septembra ponovo u klupe, a tamo ih čekaju i neke novine. Jedna od njih je planinarenje koje bi moglo da postane izborni predmet u osnovnim školama u Srbiji. U pitanju je predlog Planinarskog saveza Srbije koji se već eksperimentalno izvodi u nekoliko škola, a ukoliko u narednih mesec dana dobije zeleno svetlo Ministarstva prosvete, i zvanično će biti deo nastave.

Priliku da odu u planine, prvi će imati učenici najveće osnovne škole u Srbiji. Na listi od šest izbornih predmeta, učenicima OŠ "Nikola Tesla" u Vinči od jeseni stiže još jedan - sedmi, pod nazivom "Planinarenje - boravak u prirodi".

"Mi smo sad, da kažem, pioniri u tome, imali smo jedno promotivno putovanje, da vidimo kako bi to moglo da izgleda, deca su bila jako zadovoljna, izvršili smo anketu, za učenike od 5. do 8. razreda, dakle, starijih razreda i dobili smo neverovatan odziv, tako da sad moramo da vidimo kako ćemo sve to da uklopimo", kaže Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla".

Prva destinacija bila je Avala, ali su u planu i mnoge druge - dalje i neistražene. Sa idejom da se deci ponudi nešto novo, planinarenje se u ovoj školi već realizuje kao slobodna nastavna aktivnost.

"Ona ulazi u sklopu rasporeda časova. Odredili smo tim, koleginicu koja će da vodi taj tim, odnosno odeljenje u kojima će se to planinarenje realizovati u skladu sa interesovanjem učenika tog odeljenja koji su se izjasnili za tu slobodnu nastavnu aktivnost", navodi Gačić.

Program izvođenja nastave je spreman, kažu u školama. Planinarski savez Srbije je izradio priručnik prema kojem će teorijska nastava pružati osnove planinarenja. A sa ciljem da se izađe iz učionice, u planu su i brojni izleti koje bi trebalo da finansiraju roditelji. Oni koji su razgovarali sa nama, pozdravili su ovu ideju.

Pomoć u nastavi pružaće profesionalni vodiči. Osim boravka na otvorenom koje je samo po sebi dobro za decu, kažu da im je najvažnije da, kroz planinarenje, učenicima prenesu znanje o prirodi.

"Vi dete odvajate od mobilnog telefona i okrećete ga ka prirodi, ka onom što je iskonski, a priroda vam daje velike mogućnosti i velike šanse. Dobijate dodatno znanje, i priroda vam je jedna velika učionica na otvorenom, možete naučiti šta se jede iz prirode, šta se ne jede. Posetite mnoge kulturno-istorijske znamenitosti, i upoznate prirodu, reke, jezera, manastire, škole, znamenite ličnosti, sve je to ono što možete dobiti na planinarenju", istakao je Života Lazarević, planinarski vodič.

Planinarenje zahteva disciplinu tela i uma, uči nas da prevaziđemo psihičke barijere i savladamo fizičke prepreke, poručuju stručnjaci.

Zato -  hajdemo u planine jer tamo, ne samo što nema zime, već nema ni brige, stresa i besa koji, kako kažu naši sagovornici, ne mimoizlaze ni osnovce.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()