Prodaja grobnih mesta: 'Polovna roba' putem testamenta

Cene grobnih mesta kreću se od nekoliko stotina pa do gotovo 10.000 evra, a neki ustupaju i rozarijum za urne – što je nezakonito

Autor: Tijana Škodrić
28.11.2022. 20:00
  • Podeli:

Ako nemate mesto za večni počinak, samo proverite oglase. Groblja su takođe mesta gde građani pokušavaju da zarade novac, ali i da se bave jednom vrstu kriminala.

Prodaja grobnih mesta je ponovo u usponu i "polovnu robu" možete da osigurate za par hiljada evra. Ipak, šta o tome kaže Zakon i koja je kazna za one koji se odluče na ovaj korak?

Ako pozovete oglas čućete sledeće:

"Da vam kažem, vi znate i sami da se to ne može prodati, to se daje testamentom. Napiše se testament i onda ja dajem saglasnost da se može kopati. I onda, tek posle moje smrti, taj testament stupa na snagu, a do tada vi koristite sve", kaže jedan od prodavaca.

Cene grobnih mesta se kreću od 850 evra u predgrađu Beograda, pa do gotovo 10.000 evra na gradskim gobljima. Neki ustupaju i rozarijum za četiri urne.

"Prodaja grobnica, a one su vlasništvo Grada ili Republike Srbije, ili prodaja grobnih mesta, to vam je kao kad bi neko prodavao Ajfelovu kulu koja niti je njegova niti se može prodati. Ali ljudi postignu dogovor, uzmu novac, pa posle šta bude bude", objašnjava za UNU v.d. direktor JKP "Pogrebne usluge" Vladan Đukić.

Jedini validan način da dobijete grobno mesto jeste putem testamenta, sve drugo je nezakonito.

Kazna za tu vrstu kupoprodajnog ugovora je 20.000 dinara, i za kupca i za "prodavca". Za istu svotu, možete mirno da spavate.

"Njegova izrada, kada je potpuno novo grobno mesto košta 19.500 dinara, sve ostale troškove oko sahrane zavise od opreme koju nabavljamo od dobavljača", ističe Đukić.

Ukoliko ipak želite da budete upečatljiviji, može, ali je i skuplje. 

"Cena grobnica zavisi od groblja, da li je zatvoreno ili otvoreno, zatim od spomenika, vrste kamena. Pošto se plaća zakup na 50 godina, cene su kod nas oko 450, 460 hiljada, pa do tri, četiri, pet miliona dinara. Zavisi koji kamen, kakav oblik spomenika, nadgrobnih ploča i svega ostalog", kaže za UNU v.d. direktor JKP "Pogrebne usluge".

Đukić zaključuje da su grobna mesta van pravnog prometa, i da građani treba da odustanu pre nego što naprave grešku.

Jedan prodavac, međutim, na to kaže:

"Prodajem pošto ja imam dva, pa mi ne treba jedno. Isto sam testamentom ga dobio."

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()