Promocija knjige o Goranu Paskaljeviću i hronologije FEST-a u Gradskoj biblioteci

U okviru edicije "FEST-ovih 50" objavljeno je ukupno 7 knjiga, a među njima su i naslovi Tatjane Nježić i Ivana Karla.

Autor: Jana Jakšić
04.04.2023. 20:33
  • Podeli:

Knjige "Goran Paskaljević - velikan filmskog platna" autorke Tatjane Nježić i "Hronologija FESTA - sanjati otvorenih očiju" Ivana Karla, predstavljene su u Biblioteci grada Beograda.

U okviru edicije "FEST-ovih 50" objavljeno je ukupno 7 knjiga, a među njima su i naslovi Tatjane Nježić i Ivana Karla.

Goran Paskaljević bio je reditelj, scenarista i producent, a režirao je kultna ostvarenja Varljivo leto '68, Poseban tretman, Bure baruta, Čuvar plaže u zimskom periodu.

Njegova dela su na prvi pogled jednostavna, ali kako Tatjana tvrdi, ispod te jednostavnosti se kriju slojevi i dubine njegove kompleksne ličnosti.

„U korice jedne knjige svakako ne možete staviti sve ali sta sam nastojala da uradim da uhvatim ono sto je DNK njegove ličnosti njegovog opusa njegovog nacina misljenja i ogromnog traga koji je ostavio u ovoj kulturi“, kaže autorka Tatjana Nježić.

Knjiga "Hronologija FESTA - sanjati otvorenih očiju" predstavlja rekapitulaciju poslednjih 50 godina festa i po Karlovim rečima pomirila je skup različitih žanrova i autora.

„Etapno se bavi festom po festom godinu po godinu i daje jedan istorijat festivala ali i svih onih desavanja ljudi pojava dogadjaja koji su oblikovali i ne samo fest nego i nasu kulturnu mapu i drustvenu i sociolosku i svaku drugu na prostoru Beograda Srbije i nekadasnje Jugoslavije“, smatra autor Ivan Karl.

Kako autori tvrde, fest ima tradiciju, masovnost i sve predispozicije da još mnogo godina ostane najveći filmski festival u zemlji.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()