Prošle godine obrađeno 42 miliona strana: Srbija radi na projektu čuvanja sudske dokumentacije

Realizacijom ovog projekta unapređeni su tehnički kapaciteti, efikasnost pohranjivanja i čuvanja arhive sudova

04.04.2024. 14:41
  • Podeli:
maja popović, Projekat čuvanja sudske dokumentacije, 4 april 2024 - foto Tanjug Ministarstvo pravde Zoran Nikolić (1)-660e9f498af49.webp Foto: Tanjug/Ministarstvo pravde/Zoran Nikolić

Ministarka pravde Maja Popović obišla je danas drugu fazu Projekta pohranjivanja, zaštite i sigurnog odlaganja dokumentacije Ministarstva pravde i pravosudnih organa, saopštilo je resorno ministarstvo.

Arhivski depo pravosudnih organa u Beogradu, koji se nalazi na Vilinim vodama, opremljen je najsavremenijim skening centrom, koji služi za potrebe sređivanja i digitalizacije arhive sudskih predmeta Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, kao i Višeg suda u Beogradu, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, realizacijom ovog projekta unapređeni su tehnički kapaciteti, efikasnost pohranjivanja i čuvanja arhive sudova.

U toku prethodne godine obrađene su, odnosno klasifikovane i skenirane 84.000 registratora sa oko 42 miliona strana

Ministarka je rekla da će Vlada Republike Srbije nastaviti da kontinuirano ulaže u unapređenje rada pravosudnih organa i stvaranje što boljih uslova za efikasno obavljanje poslova iz njihove nadležnosti.

Ministarstvo podseća da je sistem za elektronsko arhiviranje dokumentacije omogućio efikasno upravljanje arhivskom građom i dokumentarnim materijalom, koji nastaju u radu pravosudnih organa, njenu potpunu zaštitu, kao i stavljanje na uvid pod strogo kontrolisanim i bezbednim uslovima svim internim i eksternim korisnicima, u skladu sa postojećim zakonima i standardima.

Foto: Tanjug/Ministarstvo pravde/Zoran Nikolić
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()