Protest ekoloških organizacija protiv Rio Tinta održan u Beogradu

Nije u pitanju samo Jadar, već i Rekovac, Kosjerić i Levač, gde je planirano potencijalno otvaranje rudnika litijuma. Na zajednički vapaj stanovnika tih krajeva – nema odgovora...

Autor: Zvonko Ninkov
27.11.2022. 19:13
  • Podeli:

Iako je projekat Jadar i kopanje litijuma u Srbiji zvanično zaustavljeno, Savez ekoloških organizacija tvrdi da vlast uopšte nije odustala od toga i, kako kažu, "rasprodaje Srbije". Zbog toga su se ove subote ponovo okupili, sa još radikalnijim zahtevima.

Opet pred Vladom, tačno godinu dana od prve blokade protiv rudarenja litijuma. Kažu da je narod prevaren, jer Rio Tinto i dalje otkupljuje zemlju u dolini Jadra, a vlast izdaje nove dozvole za istraživanje.

"Zašto je Rio Sava ponovo počela da potkupljuje one čije su parcele izbušene, da ne vade cevi?... Nećemo ni L od litijuma u Srbiji!", rekla je na protestu Marijana Trbović Petković iz udruženja "Ne damo Jadar".

Nije u pitanju samo Jadar, već i Rekovac, Kosjerić i Levač, gde je planirano potencijalno otvaranje rudnika litijuma. Na zajednički vapaj stanovnika tih krajeva – nema odgovora.

"Šta je sa narodnom inicijativom – ništa. Šta je sa svim našim zahtevima, procedurama koje dve godine mi sprovodimo i pokušavamo da rešimo ovaj problem. Niko nas ne ferma", istakla je Marica Živanović iz Poljo-udruženja "nEKO brine za LEVAČ".

U odnosu na prošlu godinu vidno je manje okupljenih, pa su blokirani samo delovi Nemanjine i ulice Kneza Miloša. Zahtevi su, međutim, oštriji ovoga puta.

"Da podnese ostavku predsednik, Vlada, da se oslobodi RTS", čuli su se zahtevi demonstranata.

Osim ekoloških aktivista, pred Vladu je došlo i nekoliko narodnih poslanika opozicije. Daju podršku organizatorima koji su najavili da će ostaju u Nemanjinoj do ispunjenja zahteva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()