Protest mlekara u Šapcu i na Ibarskoj magistrali: Ima li nade za domaće mleko?

Savski most u Šapcu i Ibarska magistrala kod Čačka bili su blokirani jer su proizvođači mleka, nezadovoljni otkupnom cenom, zaustavili saobraćaj na dva sata.

Autor: Bojana Petrušijević
26.02.2023. 20:29
  • Podeli:

Iako su pre dva dana sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković pojedina udruženja mlekara dogovorila premije od 15 dinara po litri mleka i subvencije po grlu od 30.000 dinara, iz Udruženja mlekara u Šapcu i Mrčajevcima ističu da to nije dovoljno za opstanak mlekarstva u zemlji.

Jedan most - dve slike. Kolona zaustavljenih automobila sa zbunjenim vozačima i mlekari iz Mačve, koji poručuju: "Ovako više ne može".

Udruženje proizvođača „Naše mleko - Mačva“, Udruženje za spas i opstanak srpskog sela Zapadne Srbije i predstavnici udruženja građana blokirali su Savski most na dva sata.

"Ovo danas je samo upozorenje na dva sata. Ja se nadam, ako ništa ne bude, imamo mi još mostova na Savi, danas je bio protest i u Mrčajevcima. Nadam se d će ljudi da shvate, da podrže ne samo proizvođače i mlekare, nego i ostale građane", kaže mlekar Milan Pajić.

Iako je bilo hladno, ista slika stigla je i iz Mrčajevaca. Na tom protestu su se okupili proizvođači iz Čačka i Kraljeva, a zahtevi su isti: veće premije za mleko, umesto 15, da budu 20 dinara, subvencije od 40,000 dinara po grlu i bolje regulisanje uvoza mleka. Neki su još u oktobru, nakon decenija čuvanja krava, odustali od tog posla, na pitanje zašto: Konkretno odgovaraju.

"Zato što sam mesečno gubio u aprilu i maju 2500-3000 evra. Moje mišljenje je da ćete vi imati mnogo posla ove godine, da idete na ove skupove i sa malinarima, stočarima, mlekarima, jer više niko nema sluha za poljoprivredu. Bolje džaba sedeti nego džaba raditi", kaže jedan od mlekara.

U kakvoj je situaciji mlekarstvo treba da uzmemo u obzir da je od 2015.  godine 3100 proizvođača mlekara ostalo je bez para za mleko. Meni je država ostala dužna pola miliona, a ima nas 3,100.

Propušteni su svi automobili sa malom decom i hitnim alučajevima, a iako smo očekivali, mleko nije prosuto, mlekari kažu: Pravimo ga da se pije, ne da se uzalud prosipa - te traže i zagarantovanu cenu mleka.

"Za sve imaju sluha, samo za poljoprivredu nemaju sluha. Kako može da se ograniči cena svinjskog buta, šećera i ulja i nafte? Tako mogu i da odrede zagarantovanu cenu mleka i mlečnih proizvoda".

Mere su, ističu mlekari neophodne kako bi se sprečilo gašanje farmi, jer podaci pokazuju da je broj goveda u poslednjih godinu dana smanjen za skoro sedam odsto.

Nakon svega, mnogi postavljaju pitanje: Hoćemo li piti domaće mleko u nekon narednom periodu?

Mlekari kažu: Teško. Ukoliko se ne popravi stanje u mlekarstvu i stočarstvu, jer sa ovim cenama na tržištu, jako je teško čuvati i gajiti stoku.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()