Protest Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije: "Zaustavite nasilje"

Skup je počeo minutom ćutanja

08.05.2023. 13:57
  • Podeli:

Ispred Ministarstva prosvete u Beogradu održan je protest Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, pod sloganom "Zaustavite nasilje".

Simbolično, od Ministarstva prosvete, okupljeni su krenuli ka Vladi Srbije.

"Mi ne želimo više da pišemo knjige žalosti u školama", rekao je na samom početku protesta Nikola Ćurčin, potpredsednik sindikata.

Foto: UNA

Skup je počeo minutom ćutanja.

Na samom početku poručeno je da iako je Branko Ružić podneo ostavku, problemi nisu nestali.

U Nemanjinoj ulici okupljeno je više desetina građana i članova sindikata, javlja reporter Una televizije.

Predsednik NSPRS Dušan Kokot izjavio je ranije danas za N1 da prosvetni radnici, posle tragedije koja se desila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, više ne žele samo kozmetičke već suštinske promene.

Kokot je rekao da je ostavka ministra prosvete Branka Ružića korak u dobrom pravcu, ali da nije dovoljan.

Sindikat traži izmene Krivičnog zakonika i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Foto: UNA

Naime, NSPRS još u decembru prošle godine Ministarstvu prosvete dostavio tri zahteva, a u predloženim izmenama zakona nije usvojena nijedna od tih preporuka.

Predložene mere su, podsetio je Kokot, uvođenje mogućnosti suspenzije učenika koji ponavljaju loše ponašanje, sprečavanje mogućnosti anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji, jer su se one, kako je naveo, zloupotrebljavale da bi se vršio pritisak na prosvetne radnike, i da se krivičnim zakonikom dodatno zaštite prosvetni radnici.

Predviđeno je da se učesnici protesta prošetaju do zgrade Vlade Srbije, gde će takođe ostaviti svoje zahteve.

Kokot je rekao i da će po završetku skupa ispred Vlade učesnicima protesta biti upućen poziv da mirno prošetaju do OŠ "Vladislav Ribnikar" i "iskažu tugu i bol zbog onoga što se prošle nedelje tamo desilo".

Kokot je rekao i da su u subotu poslali dopis ostalim sindikatima prosvete da se pridruže protestu, ali da odgovora nije bilo.

Zaposleni u prosveti, koji su članovi više sindikata, obustavili su rad u školama u četvrtak i petak širom Srbije, nakon što je učenik (13) Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubio osam učenika i radnika obezbeđenja te škole, a povredio još šest đaka i nastavnicu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()