Protesti prosvetara širom Srbije, glavni zahtev – status službenog lica

Glavni povod za današnje proteste je nedavni slučaj nasilja prema profesorki engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku

Autor: Web UNA Srbija
01.12.2022. 13:37
  • Podeli:

Protesti prosvetnih radnika, podstakunti nasiljem u školama, održavaju se u 47 gradova i opština širom Srbije, među kojima su Beograd, Niš, Kragujevac, Zrenjanin, Kruševac, Čačak, Kraljevo, Leskovac, Prokuplje, Vranje…

Nastava u pojedinim školama u Srbiji danas nije počela, dok je u nekima skraćena zbog nezadovoljstva prosvetnih radnika. Osnovni zahtevi prosvetra su zaustavljanje nasilja u školama i davanje statusa službenog lica nastavnicima i profesorima.

'Stop nasilju'

Unija sindikata prosvetnih radnika Beograda organizovala je protest pod nazivom "Stop nasilju" na Trgu Nikole Pašiću u Beogradu, navodeći da time nadležnima i društvu žele da pošalju poruku da nasilju treba stati na put.

Na protestu se okupio veliki broj prosvetara sa transparentima na kojima su istaknuta imena škola iz kojih dolaze. Osim Unije sindikata, u protestu učestvuju i članovi Foruma beogradskih gimnazija, Foruma beogradskih osnovnih škola i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Predsednik nadzornog odbora u Uniji sindikata prosvetnih radnika Beograda Vladimir Maslo je istakao da su prosvetni radnici već dugo poniženi, ne samo materijalnim položajem, koji je, kako je rekao, "nemarom prema obrazovanju uopšte", iako je ono stub društva.

Predsednica Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković je poručila da je dosta da se tuku deca, nastavnici, roditelji..., a da ministar prosvete Branko Ružić kaže na to da nasilje nije povećano i da prosvetni radnici šire defetizam i uznemiravaju javnost.

Učesnici protesta su sa Trga Nikole Pašica krenuli su u protestnu šetnju do Vlade Srbije, a potom i do Ministarstva prosvete, noseći noseći transparente: "Deco, šta vam se dogodilo? Stop nasilju!", "Svih godina, svakog dana školovanja, bio sam žrtva vršnjačkog nasilja, niko nije reagovao", "Kolege, čega se bojite? Stop nasilju", "Odbranimo profesiju nastavnika"...

Kruševac i Kragujevac

Glavni povod protesta bio je slučaj nasilje prema profesorki engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku. Prosvetari iz tog grada pridružili su se kolegama iz Kruševca, istakavši da su se "okupili da izraze bunt protiv nasilja koje vide na svakom koraku", prenosi mediji.

Većina osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu pridružila se protestu zbog učestalog nasilja u školama. Prema informacijama Unije prosvetnih radnika Kragujevca, od ukupno 32 škole na teritoriji tog grada, u 29 škola nastava je potpuno obustavljena, dok se u ostalim školama nastava odvija skraćenjem časova na 30 minuta.

Predsednica Unije prosvetnih radnika Kragujevca Ljiljana Miletić ponovila je zahtev da se prosvetarima dodeli status službenog lica.

Na skupu ispred Prve kragujevačke gimnazije rečeno je da nastavnici više ne mogu bezbedno da obavljaju svoj posao i da se mora stati na put i sve učestalijem vršnjačkom nasilju.

Ružić: Štrajk nije rešenje

Ministar prosvete Branko Ružić je, povodom najave protesta prosvetnih radnika, izjavio da vršnjačko nasilje nije u dramatičnom porastu kao i da ono ne može da se reši samo štrajkom, odnosno da obustava rada nije način da se problem reši.

Vršnjačko nasilje je društveni problem, a ne problem jednog ministarstva i ono ne može da se reši štrajkom, rekao je ministar, dodajući da problem mora da se rešava prevencijom, a ne sankcijama.

Podrška opozicije

Opozicione stranke podržale su protest prosvetnih radnika uz poruku da je neophodno vratiti društveni status prosvetnim radnicima i optužbe na račun Vlada Srbije da ne rešava pomenute probleme,već ih, svojim potezima i produbljuje.

Srpska stranka Zavetnici smatra neprimerenom i nedovoljnom reakciju Ministarstva prosvete na sve učestalije nasilje u školama. Dodaju da je stanje u prosveti katastrofalno i ističu da za to postoji odgovornost i samog Ministarstva i reformi koje iz godine u godinu narušavaju ugled nastavničkog poziva.

Demokratska stranka podržava sve zahteve prosvetnih radnika i dodaje da će se njihovi članovi koji rade u obrazovanju u okviru kolektiva i sindikata pridružiti štrajku i aktivno učestvovati u borbi za bolji položaj obrazovanja u društvu.

"Dostojanstvo profesije godinama se urušava zbog odnosa države prema prosveti, niskim platama, sve većim obavezama, a sve manjim pravima zaposlenih u obrazovanju. Vlada Srbije ne samo da ne rešava pomenute probleme, nego ih svojim potezima produbljuje", navodi DS.

Stranke slobode i pravde smatra da svako ko je bar jednom ušao u učionicu zna da učenici najvise uče po modelu, a da je model koji je ova vlast nametnula pogrešan.

"I zato su u našim učionicama žrtve nasilja jednako i deca i nastavnici", navodi SSP i dodaje da umesto sistemskih rešenja i prevencije, Ministarstvo predlaže da se zabrani unošenje mobilnih telefona, kao i ponavljanje godine sa jedinicom iz vladanja. Umesto kozmetičkih promena potrebna su odeljenja sa 20 učenika, pristojna plata, razvijeni modeli saradnje sa roditeljima, centrima za socijalni rad i policijom.

Punu podršku zahtevima prosvetnih radnika i današnjem protestu pružila je i Socijademokratska stranka. Srpski pokret Dveri u svojoj poruci podrške protestima uputio je zahtev da se prosvetnim radnicima vrati društveni status.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()