Protestni marš žena 'Dostojanstvo. Plata. Život!' održan u Beogradu

Od države je zatraženo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite, a od institucija da adekvatno i blagovremeno rade na prevenciji i adekvatnom reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja

Autor: Bojana Petrušijević
08.03.2023. 21:09
  • Podeli:

Povodom Međunarodnog dana žena, u Beogradu je održan protestni marš za radna prava žena i platu za život pod nazivom "Dostojanstvo. Plata. Život!".

Organizatorke marša, Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja, izrazile su zahteve za obezbeđivanjem zakonske regulative koja će ženama u Srbiji osigurati radno vreme od maksimalnih osam sati dnevno, neradne dane praznika i vikende, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada.

Od države je zatraženo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite, a od institucija da adekvatno i blagovremeno rade na prevenciji i adekvatnom reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

Okupljene žene su istakle da se od njih očekuje da obezbede sve što nedostaje njihovim porodicama, a da su pritom manje plaćene od muškaraca, i da imaju manje šanse za napredovanje.

Sa skupa je poručeno da su žene dužne da nastave borbu prethodica, a dok se uslovi ne poprave, svaki dan će biti Osmi mart.

Nakon protesnog okupljanja na Trgu Slavija, održana je protestna šetnja ulicom Kralja Milana do Trga Republike.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()