Provera znanja za osmake već u martu: UNA je proveravala kako teku pripreme

Večita dilema roditelja - privatni časovi ili nastavna priprema?

Autor: Lena Sladojević
26.02.2024. 14:17
  • Podeli:

Bliži se martovska proba male mature i večita dilema roditelja - privatni časovi ili nastavna priprema. Privatni časovi za osnovce na godišnjem nivou za sva tri predmeta koštaju više od 90.000 dinara, odnosno po času 1500 ili dvočasu 2500 dinara. 

Posetili smo i osmoletku kako bi proverili kako je tamo organizovana pripremna nastava. 

Ukupno 65.000 osmaka se priprema za probu male mature u martu mesecu. U nedostatku slobodnog vremena da vežbaju sa malim maturantima, mnogi roditelji se odlučuju da plate privatne časove.

"To je četiri časa na mesečnom nivou, to su dvočasi iz svakog predmeta srpski, matematika i izborni predmet, u njenom slučaju to je fizika. Mi to plaćamo na godišnjem nivou 90.000", priča za UNU jedan od roditelja.

Pripremna nastava organizovana je u svim osmoletkama još na početku školske godine.

"Pripremna nastava u našoj školi organizuje se od septembra meseca, ne u prve dve nedelje kada se rade incijalni testovi, nakon toga već počinje polako priprema, sa osmim razredom intenzivno, a i u nekim mlađim razredima", kazala je direktorka OŠ 'Desanka Maksimović' Katarina Stjepanović.

Osmaci su se prošle godine posebno mučili sa zadacima iz književnosti, i to iz pripovedaka "Livada", "Sve će to narod pozlatiti" i "Stari Vujadin". To ih je više namučilo nego gramatika i matematika.

"Nastavnici srpskog jezika i književnosti i nastavnici matematike organizuju pripremnu nastavu jedanput do dva puta nedeljno, odnosno zbog samog rasporeda i čitave organizacije škole, ponekad organizuju dvočas i tvrde da je to vrlo funkcionalno i efektno", dodaje Stjepanović.

Ove godine najveći broj učenika više od 17.000 osmog razreda opredelio se da polaže geografiju kao treći čas. Za taj izborni predmet, nastavnici u školama, kako smo mogli da čujemo, uglavnom održavaju pripremne časove u vidu dopunske nastave. No, kako kaže majka osmakinje, za uspešno polaganje mature posebno znače privatni časovi.

"Kod nas je konkretno slučaj, tj. izbor moje ćerke je gimnazija i zbog toga mislim da treba detetu pružiti neku vrstu podrške u vidu nekih privatnih časova, njoj nekako više odgovara taj neki individualni pristup, pa smo se eto iz tog razloga odlučili za privatne", kaže majka jedne osmakinje.

Prvi put ove godine radi dodatne bolje informisanosti roditelja učenika osmog razreda o završnom ispitu otvorena je onlajn "Viber" grupa pod nazivom "Moja srednja škola - info kanal" koja već sada broji više od 23.000 članova. Grupa, privatni časovi, dodatna nastava u školama - sve je organizovano, ali kako smo mogli da čujemo od prosvetnih radnika "nikad manja motivisanost kod učenika". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()