Prvi dani nakon tragedije: Kako da roditelji razgovaraju sa decom pre povratka u školu?

Zvanično, u sredu 10. maja u školu kreću i deca iz OŠ "Vladislav Ribnikar".

Autor: Lena Sladojević
07.05.2023. 19:45
  • Podeli:

Kako roditelji sa decom da razgovaraju o masakru koji se dogodio u školi "Vladislav Ribnikar", kako i na koje načine ih možemo pripremiti da nakon svega ponovo sednu u školsku klupu, pitali smo mnoge stručnjake ovih dana i pitaćemo i dalje. 

Zvanično, tamo gde se dogodila tragedija, deca kreću u školu u sredu 10. maja, dok će za učenike od prvog do četvrtog razreda biti organizovan produženi boravak već od sutra.

Ovih nekoliko dana do početka nastave veoma je važno, prema rečima stručnjaka, da se deca osećaju sigurno i bezbedno.

"Ono što bi bilo korisno da se svakako ne prelazi kao da se ništa nije dogodilo, na primer dođe nastavnik istorije i počne da priča redovnu lekciju koja mu je na redu. Mislim da je jako važno da se sa decom, na određeni način, pod tim smernicama, razgovara. Deca dolaze uplašena, sa raznim dilemama zbunjena i pitanje je i koliko su kod kuće razgovarali sa roditeljima", kaže dr Vera Despotović sa Fakulteta sa medije i komunikacije i porodični terapeut.

Plan intervencije u krizi koji su zajedno pripremali, osim nadležnog resora, i Ministarstvozdravlja, UNICEF, Društvo psihologa Srbije i
 drugi, predviđa organizovano pružanje stručne individualne i grupne podrške zaposlenima, deci i roditeljima, organizovan povratak i pripremu dece za povratak u školu. 

"Kada je reč o vraćanju, vraćaju se svi učenici, ali u onom stepenu kako se samo dete oseća. Nastava će biti potpuno prilagođena učenicima i u tom smislu ukoliko osete potrebu da rade nešto na času, da ne pričaju o tome, nego da rade, nastavnik će biti spreman da pruži i tu vrstu podrške", dodaje Dragan Filipović, direktor Školske uprave za Beograd.

Pitali smo i kako roditelji da se postave u ovoj situaciji?

"Važno je da budu u kontaktu sa decom, da razgovaraju sa njima i da pokažu i svoje emocije, da su i oni uplašeni, da su i oni šokirani i da onda i razgovaraju sa njima. Potpuno je u redu da prolaze kroz sve te emocije, kroz koje deca prolaze", ističe se.

Dodaje i da se ne razgovara samo o detaljima tragedije, već i da se čuju predlozi od dece šta i kako dalje.

"To će kod dece da aktivira njihove pozitivne snage, da ih ne preplave samo ove negativne emocije. Da uvažimo to, da se oni izventiliraju, ali onda da pričamo i o tome, šta bi njima moglo da pomogne", pojašnjava.

Samo udruženim snagama i pruženom podrškom kako deci, tako i roditeljima, prosvetnim radnicima i svim zaposlenima, olakšaćemo svima makar malo prvo školsko zvono nakon tragedije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()