Pune tri godine država ne dozvoljava Tijani da koristi svoje zamrznute embrione

Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji ne prepoznaje mogućnost da jedan od partnera tokom procesa umre, zbog čega joj sada ostaju samo dve godine koliko klinika ima obavezu da embrione čuva

Autor: Stefan Dević
05.12.2022. 11:39
  • Podeli:

Već tri godine država Tijani Prizrenac ne dozvoljava da koristi embrione svog perminulog supruga, zbog apsurda u delu Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji zbog koga se ne prepoznaje mogućnost da jedan od partnera tokom procesa umre. I pored toga, Tijana od te borbe ne odustaje.

Međutim, još samo dve godine ima šansu da postane majka, jer još toliko klinika ima obavezu da čuva njene embrione. U njenoj nameri, podržavaju je udruženja za vantelesnu oplodnju, koje ističe da odredbe zakona treba menjati što pre.

Tijanin suprug je bolovao od raka testisa, zbog čega prirodnim putem nisu mogli da imaju decu. Iako su počeli sa postupkom vantelesne oplodnje, njen muž je 2019. iznenada umro.

Posle tog nesrećnog slučaja, Tijana zbog rupe u zakonu, nije mogla da iskoristi embrione, kako bi vantelesnom oplodnjom dobila dete sa svojim mužem i posle njegove smrti.

"Mi smo i počeli da se borimo za potomstvo, jer nam je rečeno da je nemoguće. Meni se samo ta reč 'nemoguće' i dalje nastavlja, i ja i dalje ne želim da odustanem. Za mene je nemoguće da ja nastavim da živim, a znam da sam uništila ili potpisala da uništim te embrione, koje sam stvarno mukom dobila zajedno sa suprugom", ističe Tijana.

Prvo "Ne" sa kojim se suočila, a kojim joj se ne dozvoljava da koristi te embrione, bilo je od Uprave za biomedicinu. Ona navodi da su nadležni poručivali da, zbog svog zahteva, ide na psihološku procenu ili etičku komisiju. 

"Ja jesam tada mlada ušla u proceduru i na žalost ostala mlada udovica. Njihove konstatacije su bile, pošto sam ja već toliko mlada, da ja mogu da se ostvarim kao majka sa nekim drugim muškarcem – što je van pameti. Jeste to logično reći, ali to je poslednje što ja želim da čujem", ističe sagovornica UNE.

Na pitanje kako se oseća kada čuje tako nešto, Tijana kaže – ni tužno, a ni besno, već poniženo.

Deset zamrznutih embriona i dalje su u Klinici za vantelesnu oplodnju. Tri godine kasnije, i dalje ne može da ih koristi, ali ni da ih prenese u drugu kliniku.

"Potpuno je nelogično, ukoliko se neko složio da nakon njegove smrti koristite embrione, kao što žena nasleđuje mnoge materijalne stvari kada ostane bez partnera, zašto onda ne bi – ako već postoji saglasnost – mogla da ih koristi. Ti embrioni su njena jedina šansa za potomstvo!", ističe Marijana Arizanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Tijana još dve godine ima šansu da, uz pomoć već zamrznutih embriona, postane majka, pošto još toliko dugo klinika ima obavezu da ih čuva.

"Naš zakon jasno kaže da je uvoz i izvoz embriona zabranjen i tu nailazimo na najveću barijeru. Šta uraditi? Jedina šansa da se nešto ostvari, da ove žene uspeju u svojoj borbi i nameri, jeste da se promeni zakon", zaključuje Arizanović u izjavi za UNU.

Upućeni veruju da je to izvesno i to do kraja godine. Incijativa za izmenu i dopunu zakona je podneta, a javlja se i još žena koji imaju sličan problem. I pored toga što one ne žele pred kamere, zajedno pokušavaju da promene nešto na bolje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()