Pušten u rad sistem "Pronađi me": UNA istražuje - da li su operateri spremni za to?

Da li sistem može da izazove zagušenje mreže?

Autor: Kristina Koturanović
01.11.2023. 20:29
  • Podeli:

Sistem "Pronađi me" počeo je da funkcioniše pre nekoliko dana, kada su građani dobili probnu SMS poruku. 

Nadamo se da će istinskih poruka o nestaloj deci biti što manje, ali smo potražili odgovore na dva pitanja: da li bi možda bilo od veće koristi ako bi SMS sadržao opis nestale osobe i zašto su neki korisnici primili poruku tek posle nekoliko sati? 

"Poruka treba da glasi - crnokosa devojčica u braon kaputiću sa roze rancem je nestala ispred tržnog centra tog i tog, ukoliko vidite plavu dačiju, okrenite taj i taj broj telefona. Sama poruka mora da bude takva da već na osnovu poruke može da se reaguje", kaže programer Dušan Dželebdžić.

Neki su dobili SMS posle par minuta, neki posle par sati, a neki tek uveče.

"Glavni problem je što se za slanje hitnih poruka koristio sistem koje ne služi za slanje hitnih poruka. SMS je sistem sam po sebi gde se poruka šalje jednom primaocu i onda ukoliko mi želimo da pošaljemo nešto na deset brojeva, mi u stvari šaljemo deset različitih poruka", kaže Dželebdžić.

"Imali smo testnu fazu 25. oktobra i nadamo se da će za šest meseci ići samo neki test, da neće biti potrebe da se sistem pokrene. Ali ako se pokrene, ja sam potpuno siguran da će on odlično funkcionisati", kaže osnivač fondacije 'Tijana Jurić' Igor Jurić. 

U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog deteta, građani će biti obavešteni preko svih medija i SMS porukom.

"Telefoni tu poruku tretiraju na takav način da je prikažu odmah na ekranu da ispuste glasan zvuk, čak i ako su u tihom režimu rada. Taj zvuk je dosta bučan, neobičan i uznemirujući - što i jeste cilj. Jer ljudi moraju da vide odmah, a ne tek kasnije kada se sete da vide da li ima nešto novo, da se ne utopi u gomilu drugih notifikacija", ističe Dželebdžić.

"Vi ćete kao mediji, kao i svi drugi mediji u Srbiji imate obavezu da u prvih osam sati od nestanka, dakle od pokretanja sistema prekidate program na svakih 30 minuta", ističe Jurić.

U isto vreme uslediće i obaveštenja na auto-putevima, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama. Kad istekne osmi sat, nastavlja se objavljivanje i prekidanje programa na svakih sat vremena do isteka 48 sati. 

Fondacija 'Tijana Jurić' apelovala je da se ovakav sistem uvede još od 2015. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()