Rashlađenje ili kožna infekcija: UNA proverava - koliko su bezbedna kupališta u Beogradu?

Da li je sve do onih koji bazene i plaže održavaju ili ipak svako može da doprinese kvalitetu okoline i vode?

Autor: Tijana Škodrić
09.07.2024. 18:45
  • Podeli:

Tokom tropskih vrućina, građani traže spas pod klimom, ili još bolje - na plažama i bazenima. Ipak, da li kvalitet vode može da isprati broj ljudi koji posećuju kupališta? I, da li je sve do onih koji bazene i plaže održavaju ili ipak svako može da doprinese kvalitetu okoline i vode? 

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje uveravaju da građani nemaju razloga za brigu, kako na bazenima tako i na Adi Ciganliji, gde je redovna kontrola kvaliteta vode.

"Dva puta nedeljno kontrolišemo vodu i ona je na visokom nivou, zadovoljava norme, kako svetske, tako i domaće. Međutim, karakteristično za Dunav je što je promenljiv kvalitet same te vode, međunarodna reka je u pitanju, tako da je samim tim i preporuka koje dajemo tamo - obazrivost u smislu, nema ronjenja, nema skakanja, nema potapanja lica", kaže dr Ivana Žegarac iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Gradski zavod radi analize kvaliteta vode na bazenu jednom nedeljno, dok se na samom bazenu Tašmajdan to radi mnogo češće.

"Sad imamo šest novih filtera po najsavremenijim standardima, voda se kontroliše na svakih sat vremena, filteri naravno rade dva sata", ističe rukovodilac bazena "SC Tašmajdan" Ljubiša Stanić.

S obzirom na to da je bazen 25. maj - Milan Gale Muškatirović zatvoren zbog Evropskog prvenstva do 17. jula, gužve na Tašmajdanu su veće, zbog čega je upućen apel posetiocima da se pridržavaju preporuka.

"Dezobarijera, kadica za dezinfekciju stopala je jako bitna i treba da se prođe kroz nju, isto tako je veoma bitno održavanje lične higijene, kao i obavezan odlazak do toaleta, kao i tuširanje pre i posle toaleta, kao i pre i posle ulaska u bazen naravno", ističe Zegarac.

Takođe, ne treba da se sedi na ivicama bazena zbog širenja bakterija. Uz to, građani bi trebalo da povedu računa da se ne kupaju makar dve nedelje na kupalištima od oporavka od infekcija ili virusa. Sagovornici apeluju da se đubre ne baca u reke i van kanti, da se ne bi ugrožavali priroda, reka i zdravlje sugrađana. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()