Ratovi 1990-ih odneli živote najmanje 158 novinara na prostoru bivše Jugoslavije

Da li se sećamo novinara i medijskih radnika koji su ubijeni ili nestali u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije?

31.03.2023. 19:09
  • Podeli:

Udruženje novinara Srbije objavilo je evidenciju naših kolega, ratnih žrtava iz 1990-ih, i na današnjoj konferenciji postavilo pitanje: Šta, posle tri decenije, znamo, a šta otkrivamo o nekažnjenim ubistvima novinara?

U Srbiji se nedovoljno zna da je čak 38 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima, od 1991. do kraja 2001. godine.

Ukoliko se UNS-ovi podaci dodaju podacima novinarskih udruženja iz regiona, dolazi se do broja od 158 novinara i medijskih radnika s tragičnom sudbinom. Najbrojniji spisak, sa 81 imenom, ima Udruženje „BH novinari“.

"Veoma je važno s jedne strane imati indeks, popisati, da svi znamo ko je sve ubijen. Da zajednički počnemo da prikupljamo podatke o svakom od ubijenih, i s druge strane da utičemo da se onoliko koliko je moguće neki slučajevi razreše", rekao je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Iz Udruženja novinara Republike Srpske UNS je dobio podatke o šest ubijenih, uz napomenu da se ne radi o konačnom spisku. Hrvatsko novinarsko društvo ima popis 22 poginulih novinara i tehničara. Na Kosovu i Metohiji je od avgusta 1998. do septembra 2000. ubijeno ili nestalo sedam novinara i medijskih radnika, a ni u jednom slučaju nisu pronađene ubice i kidnaperi.

"Jako je važno vratiti ta imena i te slučajeve u javni život u javnu komunikaciju. Dakle moramo uvek raditi, u ovakvim slučajevima i korak više i uložiti napor više. Ne samo onaj koji je u našem opisu posla, posla novinara, već je određena vrsta aktivizma važna i kroz naša udruženja i individualno", dodao je Matić.

Na konferenciji nije bilo mlađih kolega,  koji bi svojim aktivizmom i pritiskom na nadležne mogli da pomognu rešavanju slučajeva starih i preko 30 godina. A tema "nasilje nad novinarima" nije samo deo prošlosti.

"Mladi novinari bi morali mnogo intenzivnije da budu uključeni, naročito u edukativne procese. Gledao sam demonstracije 2020. gde sam video da jdenostavno kao da se neki od njih poturaju pod one cigle. Bez ikakve obuke su poslati da izveštavaju sa nasilnog događaja", pojasnio je Matić.

O prevelikom broju kolega koji su ubijeni, oteti i nestali ne zna se ništa ili se zna sve, a nastradali su pre svega zbog toga što su bili novinari.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()