Ravnopravno do cilja 13. put na Beogradskom maratonu

Još jednom ukazano na probleme s kojima se susreću osobe sa invaliditetom u oblasti sporta

28.04.2024. 17:01
  • Podeli:

Ravnopravnost u sportu, značaj principa jednakih mogućnosti, snaga volje, prijateljstvo i dobro raspoloženje bili su neizostavan deo akcije "Ravnopravno do cilja" koja je po trinaesti put održana u okviru 37. Beogradskog maratona.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti godinama organizuje ovu akciju u Saradnji sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograd s namerom da ukaže na probleme s kojima se susreću osobe sa invaliditetom u oblasti sporta, prilikom korišćenja javnih površina, objekata i javnog gradskog prevoza, a koji su pre svega prouzrokovani diskriminacijom, navodi se u saopštenju. 

"Ravnopravno učešće u različitim aktivnostima, uključujući i sport, predstavlja preduslov za dostojanstven život za sve naše sugrađane koji imaju neki oblik invaliditeta, a ovom akcijom ne ukazujemo samo na njihov položaj, već razbijamo predrasude o njihovim mogućnostima. Draženko Mitrović, naš najtrofejniji atletičar-paraolimpijac, Željko Dimitrijević, osvajač devet zlatnih medalja u disciplini čunj,  Borislava Perić, najuspešnija stonoteniserka sa invaliditetom na svetu, ali i svi koji su danas sa nama, primer su kako se prevazilaze prepreke, inspirišući nas da se stalno i svuda zalažemo za ravnopravnost" rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Zainteresovani građani i građanke su imali priliku da razgovaraju sa zaposlenima u ovoj instituciji.  

Kako se navodi u saopštenju, najviše je građane zanimalo šta je tačno diskriminacija, kako da je prepoznaju, šta da rade ukoliko smatraju da su oni ili njima bliske osobe diskriminisani, a mnogi su iskoristili priliku da čuju lične priče prisutnih sportista od kojih su neki osvojili medalje na najznačajnijim evropskim i svetskim takmičenjima za para-atlete. 

Građanima koji su rešavali test "Prepoznaj diskriminaciju" uručen simboličan poklon, a akcija je uspešno završena okupljanjem na startu "Trke zadovoljstva". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()