Reč stručnjaka: Koje su glavne zamerke na predloženi Zakon o policiji?

Pravnici najveću manu vide u biometrijskom nadzoru koji bi, kako smatraju, sputavao slobodu okupljanja građana

Autor: Bojana Petrušijević
27.12.2022. 20:02
  • Podeli:

Zakon o unutrašnjim poslovima iz procedure je povučen po drugi put. Doradu zakona pozdravile su nevladine organizacije koje su više puta skretale pažnju da su pojedini segmenti nacrta neustavni. Srbiju, između ostalog, u 2023.  čekaju i nove konsultacije o zakonu - da li on zapravo štiti građane ili politizuje policiju? 

Pravnici najveću manu u nacrtu zakona vide u biometrijskom nadzoru koji bi, smatraju oni,  sputavao slobodu okupljanja. Najvidljiviji primer vodi do protesta protiv projekta na Jadru kada su građanima stigle prekršajne prijave. Policija ljude nije identifikovala, ali kamere za saobraćaj jesu.

"Ako vi vršite progon kroz hiljade i hiljade prekršajnih prijava, ako ih primoravata da angažuju advokate, vi njih izlažete troškovima. Na kraju, sve to pada na teret budžeta Republike Srbije. Time ne postižete željeni efekat, ugrožavate ljudska prava, a pravite papazjaniju", kaže Ivan Ninić, advokat.

Iako je prethodni ministar policije Aleksandar Vulin isticao da će zahvaljujući novom zakonu građani biti bezbedni, pravnici objašnjavaju da se zakonom ne reguliše rad policije, već da se službenim licima daju veća ovlašćenja koja postoje jedino u Rusiji i Belorusiji.

"Ako vi u zakonu imate mogućnost da vas policija lovi mrežom ili da primenjuje silu dok mirno sedite na ulici, onda je jasno da se tu ne krši samo ustav nego i Zakon o krivičnom postupku i svi drugi zakoni koji regulišu ljudska i manjinska prava i da je jedan jedini cilj ovakvog zakona da se vlada uz pomoć sile, a ne uz pomoć izbora", kategoričan je Aleksandar Olenik.

Prema mišljenju stručnjaka - novi zakon bi dao previše kontrole ministru policije, dok nije dovoljno razjašnjano da li bi građani ili novinari mogli da snimaju službeno lice ukoliko ono krši zakon. Najviše bojazni probudio je član koji se odnosi na upad u stan bez sudskog naloga. 
Iz Vlade Srbije najavljuju nove konsultacije o zakonu.

"Ići ćemo član po član, pa ćemo razjasniti neke stvari. Ja tu zaista ne vidim problema. Neke od kritika odnose se na ograničenja koja su u zakonu jos od 2005. pa nije bilo problema. Mislim da je stvar prilično ispolitizovana", smatra premijerka Ana Brnabić.

A prve velike konsultacije u vezi zakona, sa civilnim sektorom očekuju se već 16. jaunara.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()