Rusi i nekretnine: Stanovi u Beogradu skuplji nego u Moskvi

Sudeći prema cenama u Moskvi, gde trosobni stanovi mogu da se kupe za manje novca nego u Beogradu, rentiranje u ruskoj prestonici je znatno skuplje nego u Srbiji

29.09.2022. 19:01
  • Podeli:
Rusi_stanovi_kupovina_Foto UNA-1664462294656.webp Foto: UNA

Nedugo od početka rata u Ukrajini, veliki broj ruskih državljana izabrao je novu adresu u Beogradu. Cene stanova su skočile, a na brojnim flajerima koje zatičemo u sandučićima možemo da pročitamo "isplata u kešu odmah". 

Ko kupuje stanove i hoćemo li imati više ruskih komšija proverila je reporterka UNE Jelena Sladojević.

Na atraktivnoj lokaciji kod Hrama Svetog Save, gde je cena kvadrata pre samo godinu dana bila od 2.000 do 3.000 evra, danas se stanovi podaju za od 4.000 do 5.000 evra po kvadratu.

Slično je i u drugim delovima grada, gde su cene po kvadratu skočile i do 700 evra. Ipak, ne odlaze svi stanovi u ruke novih komšija.

"Znam dosta bogatih Rusa koji su tek stigli u Srbiju i koji su pokupovali stanove, jer žele da investiraju novac. Ali ne mislim da je to popularno, jer ljudi iz Rusije ne mogu da priušte sebi nekretnine ovde. Cene su visoke ukoliko ih poredimo sa cenama kvadrata u Rusiji", kaže za UNU Roman Kolesnikov.

Sudeći prema cenama u Moskvi, gde trosobni stanovi mogu da se kupe za manje novca nego u Beogradu, rentiranje u ruskoj prestonici je znatno skuplje nego u Srbiji. Zato ne čudi što im beogradske kirije nisu visoke i što su spremni da plate i po 500 i više evra mesečno.

"Pre pet meseci sam stigao u Srbiju, a pre dve nedelje sam iznajmio odličan stan ovde u blizini. Renta je pristupačna i bilo je lako doći do stana", kaže ovaj Rus koje se nedavno nastanio u srpskoj prestonici.

Na oglase za stanove na centralnim lokacijama u Beogradu, u nekim slučajevima, javi se više Rusa nego domaćih zakupaca.

"Potrebni su stanovi. Mi nemamo veliko gradilište koje pravi jedan veliki Novi Beograd, da bi oni mogli da se smeste i da cena ostane stabilna. Ukoliko krenu da dolaze u većem broju, jer ih ima mnogo, a nas malo, oni mogu da nam podignu cene. Ne prvog dana kada dođu, ali će naši građani kupovati nekretnine da bi njima izdavali", objašnjava za UNU agent za prodaju nekretnina Dušan Mirkulovski.

U agenciji za nekretnine naglašavaju da je suviše rano da bi se donosile konačne analize, ali za sada, po svemu sudeći, Rusi će nam samo privremeno biti komšije.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()