Serijal "Godina bola": Priča o ubijenom malom princu - Andrija Čikić ne sme biti zaboravljen

Ovu nedelju na UNA TV posvećujemo sećanju na žrtve tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" u okviru specijala "Godina bola" autorke Jovane Maletić

Autor: Jovana Maletić
30.04.2024. 22:10
  • Podeli:

Neki ne dožive za ceo život sve ono što je stalo u njegovih 14 godina. Umetnička fotografija, tenis, takmičenja iz fizike i srpskog jezika, ali iznad svega muzika. Andrija Čikić svirao je dela Rahmanjinova sa samo desetak godina, a njegovi profesori govore da je pred njim bila svetska slava.

Taj put prekinula je pucnjava u školi na Vračaru 3. maja 2023. godine, kada je ubijen sa još osam drugara i radnikom obezbeđenja. U priči o njemu otkrivamo kako je stvorio kompoziciju "Emocije" koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, ali i kako je došlo do toga da jedno takmičenje za mlade pijaniste u budućnosti nosi ime ovog talentovanog dečaka.

"On je stalno nešto svirao, u stanu nikada nije bilo tišine...nikada. Nakon što smo saznali da nam je sin poginuo, taj ulazak u prazan stan, ta tišina, to veče, nikada neću zaboraviti“, počinje priču otac ubijenog Andrije Miloš Čikić.

Klavir je ostao prazan, slušalice na njemu, note, kompozicije, gitara i pregršt Andrijinih fotografija sada su uspomene u stanu Čikića, uspomene na malog princa.

"Sećam se tog jutra, izlazi iz auta i maše nama, kaže ćao mama, ćao tata lepo radite i ja mu pošaljem poljubac i kažem i ti lepo uči, čujemo se, javi se kad izađeš, kad završiš, kao i svakog jutra kad je bio prva smena. Idemo svi ujutru. Sećam se kad se okrenuo, mahnuo i ušao u Ribnikar“, priseća se majka Andrije Čikića, Suzana.

Foto: UNA

Andrijina soba ostala je onakva kakvom ju je ostavio tog 3. maja 2023. godine, knjige, kamera, olovka na strani vežbanke iz matematike i datum nepromenjen na kalendaru.

"Radni sto je ostao onako kako ga je on ostavio, tu mu je neizbežna foto kamera, knjige iz matematike - spremao se za kontrolni iz matematike koji nije radio na času, jer je bio na ekskurziji sa Muzičkom gimnazijom, a želeo je da pokaže profesorki da može da dobije peticu čak i ako nije bio na časovima te nedelje. I olovka je ostala na strani na kojoj je vežbao površine kružnih isečaka, ostao je datum 3. maj. Uspomena iz Praga, voleo je da putuje i sa svakog putovanja bi nešto donosio. Mnogo je voleo šah, sa njegovim imenom je imao kutiju, to je kupio kao uspomenu iz Budimpešte sa ekskurzije sa muzičkom školom. Tu su njegove medalje, knjige, automobili, samo delić svih ljubavi. Obožavao je automobile, voleo je sport, igrao je tenis, tu je i oprema za tenis sa reketom unutra“, pokazala nam je Andrijina majka njegovu sobu i rekla:

"Meni to budi uspomene, mogu da se setim tog jutra, svih dana njegove energije, interesovanja, svega.“

"Mali princ" - Andrija Čikić

Trenuci, melodije, osećaji - mnogo je toga stalo u četrnaest godina, otkako je u njihove živote došao - sin jedinac.

"Ne mogu da vam opišem tu radost kad sam ga donela kući, ceo svet je bio moj. Sad sam se setila jednog momenta, baš je bio mali, beba i leži onako na krevetu i suprug snima i kaže kaži ta-ta i on kaže tttt ma-ma“, seća se majka Suzana i nastavlja:

Foto: UNA

"Imao je ja mislim tri godine i manje možda od toga, sedeo je na zadnjem sedištu, mi smo išli negde sa drugaricom koja ima muzičko obrazovanje i puštali smo neke melodije u kolima. Mislim da je baš Pavaroti, njemu se dopalo nešto i on kaže vlati i sad suprug vrati, on posle kaže opet vlati i tako jedno par puta i kaže drugarica - jel ste vi primetili da ovo vaše dete sluša muziku“.

Tada je malo ko mogao da nasluti da će upravo muzika obeležiti život dečaka prodornih očiju i širokih interesovanja. Tenis je zavoleo pre svoje pete godine, a u automobilima je video i više od igre. Obožavao je da stvara umetničke fotografije, pa se radovao svakoj prilici kada obaveze dozvole da negde otputuje.

"Posebno mi je naše putovanje u Prag, to je bilo nešto oko uskršnjih praznika. Smejali smo se, šalili, slušali muziku. On je tu uradio gomilu fotografija umetničkih, a ja sam bila dosadna da slikam njega, za uspomenu. Ne znam šta bih radila da nismo otišli na to putovanje“, kaže Suzana Čikić, dok Andrijin otac Miloš dodaje:

„Put je protekao neopisivo lako, 1000 kilometara bez zaustavljanja, neverovatno. Nikad više selfija nismo uradili nego tada. Ja kad kažem da smo živeli film, to mislim sa njim“.

Foto: UNA

Čiki ili Čičke, kako su drugari voleli da ga zovu, nije propuštao ni zajedničke odlaske na kuglanje, niti svakodnevno druženje u njihovoj Mitićevoj rupi. I ako bi se iko zapitao kako mu je sve to polazilo za rukom pored obaveza u dve škole, on bi samo kratko odgovarao:

“Bez brige, sve će se stići”.

"Profesorka je pričala kako nekada nju uhvati panika kako će stići da odrade sve i onda je on nju smirivao. On je rekao - nastavnice nemojte da brinete sve ćemo stići i nastavnica je meni nedavno pričala kako nakon nekog takmičenja u Slavenskom počela da je hvata panika ‘Bože kako ću sve stići‘ i seti se Andrije i reči- ne brinite nastavnice sve ćemo stići i sve stigne“, opisuje majka dečaka Andrije i seća se:

„Kako je rastao, nekako je sve bilo jasnije da je muzika njegov svet i sećam se nešto mesec dva pre tragedije, nešto smo baš razgovarali na temu kad završi osmi razred kako će da se opredeli da li će da ide samo u Muzičku gimnaziju ili paralelno i u opštu. Kažem hajde nemoj sad da razmišljaš o tome imaš još godinu dana, ali ti već sada znaš da imaš veliki dar i profesori ti pričaju i razni ljudi iz sveta muzike, a on je rekao - znaš mama razmišljao sam o svemu, ali o čemu god da razmišljam muzika mi je ovde, akademija mi je ovde, a sve ostalo je ispod“.

Mali maestro, ali veliki virtuoz, svoju muzičku priču počeo je da piše sa nepunih šest godina. Iz radoznalosti i želje da nauči da svira neki instrument, postao je đak niže muzičke škole i pre nego što će poći u osnovnu. Ubrzo je klavir postao njegov saveznik, a posvećenost i trud doveli su ga do srednje muzičke škole kada je imao samo 13 godina.

Foto: UNA

„Voleo je svoje škole i Ribnikar i Binički i Slavenski i profesore. Njemu su škole bile drugi dom, njemu je to bilo prirodno stanje stvari“, kaže za UNU Suzana Stanković Čikić.

Kroz stan Čikića muzika se čuka svakog trena, Andrija je stalno svirao, vežbao, komponovao. Tu je nastala i njegova kompozicija „Emocija“. Nakon Andrijine smrti, ustanovljena je i nagrada za mlade kompozitore koja nosi njegovo ime.

Foto: UNA

„On je stalno nešto svirao, probavao, nešto je snimao, nešto nije, ali mi smo svi u ovom prostoru  bili i stalno se čuo klavir. Tako je napravljena i ta kompozicija, tako je izgledao naš život sa njim 14 godina. Smisao još nismo pronašli, sem da čuvamo sećanje na njega, da uradimo nešto u njegovo ime što će ostaviti trag“, objašnjava Miloš Čikić, a njegova supruga Suzana dodaje:

„Mi smo tek nakon tragedije, kada su počeli komentari, kada je Ana Krstajić napravila aranžman za gudački orkestar, tek smo tada shvatili težinu i ozbiljnost te kompozicije. Shvatili smo kada smo slušali profesore koji su komentarisali to, jer nama je to bilo normalno do tada, mi smo sa tim živeli svaki dan. Andrija će živeti kroz tu nagradu i sigurno će se i dobitnici te nagrade interesovati po kome nosi ime, ko je bio taj dečak Andrija Čikić. Mi nemamo više dece i želimo da ostavimo nešto lepo za buduće naraštaje, da možda mi uradimo nešto što će podstaći društvo da se probudi, da neke druge vrednosti negujemo, empatiju, ljudskost, poštenje, pravdu, drugarstvo, porodicu, ljubav“.

Foto: UNA

Nakon epizode o Andriji Čikiću, slede priče o Angelini Aćimović i Adriani Dukić. Ako ste propustili prvu epizodu o ubijenom čuvaru Draganu Vlahoviću možete je pogledati ovde.

U petak, 3. maja u 21.50 sati emitovaće se specijalno izdanje emisije "Reaktor - Ribnikar” sa Slavkom Beleslinom.

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati putem kablovskih operatera: MTS Iris (na poziciji 126), m:sat (128), Supernova (na poziciji 26), Orion Telekom (na poziciji 11), BeotelNet (na poziciji 11), Yettel Hipernet TV platforma (na poziciji 14), na teritoriji Beograda - GRADSKA TELEVIZIJA na poziciji 11 set top box alotment Avala, Xplore TV (na poziciji 10), ST Cable – Sat Trak (na poziciji 47), KBC NET (na poziciji 11), NEXT (na poziciji 24) i Jotel (na poziciji 27).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem m:tel (na poziciji 22), Supernova (na poziciji 19), BlicNET (na poziciji 19), Elta Kabel (na poziciji 19), Telrad (na poziciji 19), KALDERA KDS (na poziciji 19), Telemach (na poziciji 69), HS Kablovska televizija (na poziciji 69), HKB Net (na poziciji 69), M&H Company (na poziciji 69), BH Telecom (na poziciji 54),  MUX D digitalno emitovanje (na poziciji 2), HomeTV- Eronet (na poziciji 30), TXTV (na poziciji 168), mSAT - Lista 1 (na poziciji 120) i Lista 2 (na poziciji 66), MAX TV (na poziciji 20), WIRAC (na poziciji 22), TERC KTV (na poziciji 130), MEDIASKY (na poziciji 25), AMBNET (pozicija 12), Stokic KDS (na poziciji 24), Miss KDS (na poziciji 202), KDS Ortak (na poziciji 35), Logosoft (na poziciji 630), DINNET (na poziciji 30), KTV E-G-E (na poziciji 12), Global IPTV (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), ZipZap IPTV (Zenica) na poziciji 23, dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()