Škole kao sigurne kuće: "Obrazovanje mora biti dostupno svoj deci, bez obzira na etničku pripadnost"

Potrebno je zajedničko i kontinuirano angažovanje svakoga od nas institucionalno i pojedinačno, rekla je Brankica Janković

28.09.2024. 12:01
  • Podeli:
nastavnik škola učenici đaci profesor prosveta obrazovanje shutterstock-665c373c1b980.webp Foto: Shutterstock

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da škole treba da budu mesta bez predrasuda i nasilja, u kojima se diskriminacija ne toleriše. 

"Obrazovanje mora biti dostupno svoj deci, bez obzira na njihovu etničku pripadnost", istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti na otvaranju konferencije "Svetlo i senka - Romi u sistemu obrazovanja".

Ona je ukazala da moramo pružiti sveobuhvatnu podršku romskim đacima, među kojima su budući lekari, nastavnici i naučnici. Janković je istakla da je obrazovanje jedna od najvažnijih stvari za svako dete, a da je za romsku decu ovo pitanje još značajnije u svetlu nastojanja da se poboljšaju socijalni i ekonomski položaja. 

Navela je da za postizanje toga nije dovoljno samo sprovoditi zakonsku regulativu i donositi mere, već je potrebno zajedničko i kontinuirano angažovanje svakoga od nas institucionalno i pojedinačno.

"Institucija Poverenika aktivno radi sa školama i decom, a samo ovog meseca zajedno sa Savetom Evrope su održane radionice za preko 200 nastavnika i članova školskog osoblja kako bi se podigla svest o borbi protiv diskriminacije, ali i podstakli da se sa decom razgovara o ovoj temi", navela je Jovanović.

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Janoš Babić ukazao je da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju posvećuje prevenciji i intervenciji na situacije diskriminacije u sistemu obrazovanja kroz implementaciju relevantnih pravilnika u kojima je segregacija kategorisana kao težak oblik diskriminacije. 

"Važno je da romsku zajednicu ne percipiramo samo kao zajednicu koja je ranjiva i kojoj je potrebna pomoć. Neophodno je da vidimo potencijal, talente i želju Roma, posebno mladih, da doprinesu svojoj domovini čiji su ravnopravni građani", rekao je Babić.

Da je obrazovanje Roma najvažnije za ravnopravan položaj u društvu, slaže se i većina ispitanika (85 odsto) iz predstavljenog istraživanja institucije Poverenika "Percepcija romske zajednice o diskriminaciji", koje je pokazalo i da 29 odsto ispitanika vidi decu kao najviše diskriminisanu u romskoj populaciji. 

Ovo istraživanje realizovano je u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope - Integracija Roma III, sa ciljem da pruži važne podatke koji mogu biti osnova za dalji rad na unapređenju politika i praksi.

Na konferenciji, koju je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti organizovao u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu i Evropskim centrom za prava Roma, u okviru dva panela razgovarano je o izazovima, kao i o potrebnim koracima da bi se osiguralo da pristup kvalitetnom obrazovanju imaju sva deca, saopšteno je iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravopravnosti.

O iskustvima iz prakse govorili su predstavnici brojnih nevladinih organizacija i škola, a poseban doprinos dala je Fondacija GRUBB, koja je kroz spot i pesmu pokazala kako iz ugla romskih učenika i učenica izgleda podrška romskoj deci u obrazovanju.

U uvodnom delu prisutnima su se obratili šef odseka za sprovođenje programa za inkluziju i antidiskriminaciju Saveta Evrope u Strazburu Aflerbah Torsten, direktor Evropskog centra za prava Roma Đorđe Jovanović i šefica odseka za ljudska i manjinska prava Ministarstva prosvete Snežana Vuković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()