Skupštinski Odbor za prava deteta zasedao o slučaju zanemarene devojčice iz Mirjeva

Vanrednu sednicu na kojoj su se ukazali svi propusti u slučaju zanemarivanja deteta sazvali su poslanici koji dolaze iz redova opozicionih partija.

Autor: Lena Sladojević
04.04.2023. 19:21
  • Podeli:

Stanje zanemarene osmogodišnje devojčice koju je otac Uroš Pašajlić držao zataočenu, iz dana u dan sve bolje, navode za UNU iz Univerzitetske dečje klinike "Tiršova".

Na sednici Odbora za prava deteta ukazano je na propuste koje su nadležne institucije napravile u slučaju zanemarene devojčice.

„S obzirom na to da se radi o devojčici uzrasta osam godina, a ima deset kilograma. Radi se o devojčici koja jako loše komunicira i naravno plaši se kada joj lekari prilaze da je pregledaju. Ovo je zaista jeziv slučaj“, objašnjava poslanica „Moramo zajedno“ Danijela Nestorović.

Pre tri nedelje devojčicu u stanu u naselju Mirjevo pronašla je policija, nakon što je nova partnerka prijavila devojčicinog oca Uroša Pašajlića za porodično nasilje, koji je ubrzo i uhapšen.

Sada se postavlja pitanje kako je moguće da je devojčica godinama bila nevidljiva sistemu?

„Radi se o detetu koje nikada nije vakcinisano, radi se o detetu koje nikada nije bilo kod lekara. Lokalna samouprava koja dobija podatke o broju rođene dece na teritoriji određene opštine je bila u obavezi da alarmira centar za socijalni rad da su uočili da ovo dete nije upisano u predškolsku ustanovu, da ovo dete nije upisano u školu“, kaže Nestorović.

Vanrednu sednicu na kojoj su se ukazali svi propusti u slučaju zanemarivanja deteta sazvali su poslanici koji dolaze iz redova opozicionih partija.

„Pravo je pitanje, ne ko je podržao, ne ko je sazvao hitnu sednicu, pravo je pitanje ko su oni koji nisu zainteresovani da se o pravima deteta govori ovde u Narodnoj skuptšini. Zašto ovde danas nema poslanika većine, zar nije ovo tema, tema prava deteta, koja bi trebala sve nas da ujedini, ako oko nečega treba da postignemo konsenzus, to je upravo to, zaštita i prava dece“, ističe zamenica šefa poslaničke grupe "Demokratska stranka" Dragana Rakić.

Članice Odbora za prva deteta rešenje svih propusta institucija vide samo u jednom.

„Pozivam sve one koji su odgovorni za ovakve propuste, za ovakvo nepostupanje da podnesu ostavke i da ljudima profesionalcima kao što smo mi, daju mogućnost da vodimo ovaj odbor i obećavamo sigurno da ćemo se boriti za prava sve dece i svih žena koja su zlostavljana“, navodi poslanica "Narodna stranka" Slavica Radovanović.

Ključ odrastanja za svako dete je ljubav, razumevanje i roditeljsko-nastavnička saradnja, ali kada to sve izostane, kao što je kod zanemarene devojčice, i ne samo nje i sve druge napuštene i zlostavljane dece, glas za bolje sutra smo svi mi odrasli.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()