Slobodni menstrualni dani: Srbija daleko od Španije, ovde žene obeležavaju crvenom trakom

Glavno je pitanje ko bi snosio troškove slobodnih dana, kao i ko bi proveravao da li dolazi do zloupotreba istih

20.05.2022. 16:03
  • Podeli:
zene-posao-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Plaćeno bolovanje u trajanju od tri dana mesečno, moglo bi da postane realnost za žene koje pate od bolne menstruacije, u slučaju da Španija usvoji nacrt zakona o jačanju prava na abortus.

Dok traje javna rasprava o ovom pitanju u delu Iberijskog poluostrva, i u Srbiji se uveliko polemiše da li bi trebalo menjati naš Zakon o radu, shvatanje poslodavaca, pa i celokupnog društva.

Vanja Macanković iz Autonomnog ženskog centra za UNU kaže da generalno podržava sva prava žena, ali da u ovom slučaju podršku treba dati samo onima kojima je ona stvarno potrebna.

"Pandemija koronavirusa je pokazala da može da se radi i od kuće, tako da bi žene sa bolnim ciklusima tih dana mogle da ostanu kod kuće, ali radno. Tako bi i poslodavac bio zadovoljan i ne bi trpeo teret nedostatka radnika, a i dame bi bile zadovoljne, što bi trebalo da je cilj svakog poslodavca u Srbiji", poručila je ona i skrenula pažnju na suprotne primere, kojih je, kako kaže, u Srbiji puno.

Podsetila je na slučaj kada su radnice bile primorane da rade sa pelenama kako ne bi išle u toalet u toku radne smene, ili da su žene u dane menstrualnog ciklusa obeležene trakom crvene boje da bi bez pitanja mogle da češće odlaze u toalet.

"Poslodavcima je u Srbiji sve dozvoljeno, tako da je naša država daleko od Španije", dodala je Macanković.

Predstavnica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata, Ranka Savić, naglašava da bi podržala takav predlog zakona, kao i svaki zakon koji olakšava položaj žena. Ipak, priznaje da to nije tako jednostavno.

"Stalno govorimo o zakonima koji se usvajaju u EU, a kod nas jad i beda. Što se ovog predloga tiče, glavno je pitanje ko bi snosio te troškove, o čemu raspravljaju i ne daju im podršku ni španski sindikati. U slučaju da je poslodavac, može da bude problem jer, kako bi uštedeo, može da odluči da ne zapošljava žene uopšte. A u slučaju da je to država, opet poslodavac može da donese odluku da neće da rizikuje sa manjkom radnika na radnom mestu tokom tih dana", navela je Savić za UNU.

Prema njenim rečima, Španija treba da dozvoli ženama da same odlučuju o svom reproduktivnom zdravlju, a Srbija bi, kako naglašava, mogla da se fokusira na poštovanje aktuelnih zakona, kao što je plaćanje prekovremenog rada.

"O ovoj temi možemo da razgovaramo za recimo za deset godina", dodala je ona.

Ginekolog Mima Fazlagić smatra da bi bilo teško pratiti ko zaista zaslužuje tri slobodna dana, a ko bi takvu mogućnost mogao da zloupotrebi.

"Sa medicinske strane, menstrualni ciklus je fiziološka stvar, deo normalnog funkcionisanja ženskog organizma. Ekstremno je mali procenat žena koje imaju neizdržive bolove koji traju jedan dan, a koje prate glavobolja i povraćanje. Upitan je i prag tolerancije na bol, nije kod svakog isto. Zato smatram da zakone i građansko društvo treba praviti tako da pojedinac bude u centru pažnje", objasnila je Fazlagić u razgovoru za UNU.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()