Smeštaj poskupeo, liste čekanja i dalje duge: UNA je proverila kakvo je stanje u domovima za stare

Dok u Evropi i svetu između 3 i 3,5 odsto starih boravi u kolektivnom smeštaju, kod nas je taj procenat 1,5

Autor: Stefan Dević
01.02.2024. 21:52
  • Podeli:

Smeštaj u državnim domovima za stare od danas je skuplji za 30 odsto, rečeno je UNI u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ipak i to ih čini jeftinijim od privatnih domova, koji cene postepeno dižu poslednje tri godine.

Nažalost, zbog činjenice da na oko 20.000 kreveta i Srbiji ima oko milion i po penzionera, liste čekanja postoje i za državne i za privatne ustanove.

Korist od odlaska u dom za stare je velika, pogotovo za one koji ostanu sami. Imaju pomoć stručnjaka da im olakša i ulepša boravak.

„Naša glavna sestra, nas ima 40, u glavi ima sva dokumenta - ko koji lek uzima, ko šta pije, kako kome u po dana u pola noći. Hrana je odlična. Imamo i biblioteku, čisti se svakoga dana, moja deca su prezadovoljna što sam ja ovde, a i ja sam. Jedino sam se za godinu dana ugojila četiri kilograma“, kaže nam korisnica doma za stare Aleksandra Radlovački.    

Oni koji nisu mogli da ostaju sami kod kuće bez pomoći, a uspeli su da nađu smeštaj u državnom domu za stare, ranije su plaćali od 28.000 do 60.000 dinara mesečno. Sada je ta cena između 38.000 i 80.000.

"Imajući u vidu da se cena usluga ustanova socijalne zaštite nije menjala  dugi niz godina, odnosno od 1.oktobra 2015. godine, kao i da je u međuvremenu Vlada Republike Srbije preduzela niz mera koje su dovele do stabilnosti, porasta životnog standarda, kao i povećanja penzija i plata u Republici Srbiji, Ministarstvo je odlučilo da se izvrši korekcija postojećih cena usluga smeštaja u ustanove socijalne zaštite,"stoji u saopštenju resornog ministarstva.

I pored poskupljenja, državni domovi su mahom pristupačniji od privatnih. Međutim, liste čekanja su duge, pa se korisnici brzo opredele za privatni smeštaj, pogotovo ukoliko im je potreban hitan prijem. Osim toga, tu imaju i druge pogodnosti.

„Imamo prednost u manjem broju korisnika, a većem broju zaposlenih po korisniku. Više imamo negovatelja po spratu i mogu više da posvete pažnju korisnicima nego u državnim domovima“, ističe medicinska sestra Zorica Ivković.

Cene u privatnom smeštaju su različite, kreću se od 500 za dvokrevetne i trokrevetne sobe, pa i do više od hiljadu evra. Osim raznovrsnosti usluge, jedan od razloga zašto su cene u njima više jeste i rast svih cena.

„Sa poskupljenjem troškova, struje energenata, hrane i svega drugog. Naravno, podizanja plata i svega ostalog, neki od domova su u zadnje dve godine pomalo korigovali cene. Neko je to podigao za deset posto, neko za petnaest posto, a neko ima cene zadnjih pet godina nepromenjene“, kaže direktor Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite Radoslav Milovanović.

I pored toga, upućeni ističu veliki komercijalni potencijal oblasti socijalne zaštite. Dok u Evropi i svetu između 3 i 3,5 odsto starih boravi u kolektivnom smeštaju, kod nas je taj procenat znatno manji. Tek jedan i po odsto, podaci su zavoda za socijalnu zaštitu, što govori o prilici za razvoj poslovanja u tom sektoru. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()