Spas od hladnoće: UNA u beogradskom svratištu za decu

Deca od pet do 15 godina, koja su u riziku, odnosno koji žive i rade na ulici, dolaze u Svratište da bi učili, imali obrok i da se okupaju

Autor: Lena Sladojević
09.01.2024. 19:58
  • Podeli:

Prvi sneg i temperature ispod minusa naterale su više od stotinu mališana da utočište potraže u Svratištima za decu Beograda.

Osim skloništa od zime, oni su došli i po paketiće, rukavice, kape, slatkiše, koje su pred praznike poklonili mnogi humani ljudi.

Deca od pet do 15 godina, koja su u riziku, odnosno koji žive i rade na ulici, dolaze u Svratište da bi učili, imali obrok i da se okupaju. Juče su na dve lokacije primljena ukupno 133 mališana, što je gotovo dvostruko više od godišnjeg proseka.a koji iznosi 70 dece u jednom danu.

"Sada u vreme kada su praznici još uvek aktuelni, kada je hladno vreme, kada je školski raspust, kada su uslovi u kojima žive deca loši - to je sasvim očekivano. Mi čak očekujemo i tendenciju porasta broja dece ovih dana, ali smo spremni", kaže vaspitač u Svratištu Jelena Aćimović.

Iako su spremni za praznike, pomoć im je i dalje neophodna.

"Mi apelujemo da ako je ikako moguže da građani donose samo nove stavri do kraja januara meseca i ako je nama neko namenio polovne stvari da to ostavi za februar mesec i to utorkom četvrtkom primemo nove stvari, kako bi decu spremili da dočekaju drugo polugodište sa novim stvarima", dodaje Aćimović.

Foto: UNA

Posebno im znači i to što mladi ljudi žele da volontiraju sa decom Svratišta.

"Bilo je dosta toga za praznike, dosta donacija, bili smo ovde u Svratištu, takođe smo išli u Pozorište, delili su se paketići, kitili smo jelku, crtali smo dosta i bili smo svuda zajedno", kaže volonter i student psihologije Sara Kvočka.

Dodaje i da joj posebno znači rad sa decom, za dalju profesiju psihologa.

"Sa jedne strane suočiti se svime što se dešava i gledati decu koja prolaze kroz sve te stvari, ali sa druge strane nije mi teško jer su oni po prirodi veseli i voljni da rade i da se druže", dodaje Sara.

Građani mogu i novčano da pomognu kako bi svratište nastavilo kvalitetno da funkcioniše, a sve informacije nalaze se Sajtu centra za integraciju mladih.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()