'Srbija bez barijera': Osobe sa invaliditetom moraju da budu u fokusu društva svaki dan

Cilj je stvoriti uslove kako bi osobe sa invaliditetom imale mogućnost da uživaju u svim građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima uz puno poštovanje dostojanstva i individualne autonomije

Autor: Emilija Pešić
10.12.2022. 20:16
  • Podeli:

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava danas su dodeljene nagrade osobama sa invaliditetom, dobitnicima konkursa "Jednaki" i foto-konkursa "Srbija bez barijera". Zvaničnici poručuju da država kontinuirano radi na stvaranju društva koje prihvata različitosti.

Svi zajedno, i država i celo društvo moraju da grade "Srbiju bez barijera". To je poruka sa današnjeg skupa u Narodnom muzeju tokom kog je još jednom skrenuta pažnja na to da je važno da osobe sa invaliditetom budu u fokusu društva svaki dan.

"Beograd je prvi grad u Evropi koji je postavio semafore za slepe, imamo i taktine staze koji omogućavaju da se oni lakše krecu. Insistiraćemo kao ministarstvo na doslednom sprovođenju Zakona o planiranju i izgradnji, kako bi se otklonile prepreke i osiguralo nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama", ističe ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Cilj je stvoriti uslove kako bi osobe sa invaliditetom imale mogućnost da uživaju u svim građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima uz puno poštovanje dostojanstva i individualne autonomije.

"Sa jedne strane, u nameri da u svakodnevni život uključimo sve građane, moramo da radimo na ekonomskom osnaživanju, da podstičemo lokalnu zajednicu i privredu uopšte, i nevladin sektor, da se ukljuce u soc ijalno preduzetništvo", kaže Selaković.

Simbolično, na današnji dan, dobitnicima konkursa "Jednaki" i "Srbija bez barijera" dodeljene su nagrade, zahvaljujući donacijama Kine. Ambasadorka te zemlje u Srbiji Čen Bo istakla je da su osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi našeg društva.

"Naša zajednička dužnost je da poštujemo i garantujemo njihova ljudska prava i ljudsko dostojanstvo, kako bi oni u potpunosti učestvovali u društvenom životu sa jednakim statusom i jednakim mogućnostima", istakla je kinseka ambasadorka.

Iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije navode da ta organizacija predstavlja više od 800.000 osoba sa invaliditetom i njihovih zakonskih zastupnika, i da oni kontinuirano rade na povećanju uključenosti osoba sa invaliditetom u naše društvo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()