Srbija ispod 50. mesta u svetu po dužini životnog veka

Srbija se na listi zemalja nalazi na 68. mestu

05.02.2024. 13:17
  • Podeli:
penzioner starci starački dom pixabay-644a6cd130c74.webp Foto: Pixabay

Na očekivani životni vek utiču brojni faktori, pre svega, uslovi života, i te brojke se razlikuju od zemlje do zemlje. A gde je Srbija na toj svetskoj listi i kakav je naš životni vek u odnosu na Evropu?

Očekivani životni vek je rezultat uslova života. Suštinski faktori su medicinska nega, uravnotežena ishrana i snabdevanje vodom za piće. Na to značajno utiču politički faktori, zbog čega očekivani životni vek često zavisi od životnog standarda neke zemlje.

Podaci sa sajta World data pokazuju da je očekivani životni vek u zemljama Evropske unije 77,7 godina za muškarce, odnosno 83,3 godine za žene. U tabeli su prikazani zvanični podaci iz 2021. godine.

A gde je Srbija na toj listi svetskih zemalja?

Nalazimo se tek na 68. mestu. Očekivani životni vek za muškarce u našoj zemlji je 70 godina, a za žene 75, 6.

Slovenija je, recimo, na 29. mestu.

Na prvom mestu je San Marino gde je očekivani živoni vek za muškarce 84,1, a za žene 86,8 godina, piše NovaS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()