Srbija još u šoku: Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog smrti novorođenčeta u Sremskoj Mitrovici

Pokrenut je kontrolni postupak zbog informacija koje upućuju na to da je smrt novorođenčeta uzrokovana akušerskim nasiljem

19.01.2024. 15:59
  • Podeli:
zoran pašalić, 24 okt 2023 - foto M.A. ATAImages-654e376eab4ca.webp Foto: M. A./ATAImages

Zaštitnik građana je danas, na osnovu informacija iz medija o smrti novorođenčeta porodilje iz Šida u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, 12. januara ove godine, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja i Opšte bolnice Sremska Mitrovica, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Zaštitnik građana pokreće kontrolni postupak zbog informacija koje upućuju na to da je smrt novorođenčeta uzrokovana akušerskim nasiljem i da je zbog neadekvatanog pristupa nadležnog lekara devojčica preminula samo nekoliko sati posle rođenja.  

U skladu sa navedenim, Zaštitnik građana je zatražio da ga Opšta bolnica Sremska Mitrovica bez odlaganja, najkasnije u roku od 15 dana, obavesti o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem, a posebno dostavi informacije o merama koje su eventualno u međuvremenu sprovedene.

Potrebno je i da resorno Ministarstvo zdravlja, u istom roku, obavesti Zaštitnika građana o svim činjenicama i okolnostima bitnim za donošenje stava o ovom slučaju, a naročito da dostavi podatke o rezultatima vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Opšte bolnice Sremska Mitrovica u postupku porođaja porodilje čije je dete preminulo.

Po prijemu odgovora Zaštitnik građana će odlučiti o daljem postupku. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()