Srbiji fale nastavnici, država "pojačala" motivaciju: U toku prijave za rekordne studentske stipendije

Konkurs traje do 31. oktobra, a stipendije su predviđene za 250 studenata

21.10.2024. 09:26
  • Podeli:
studenti fakultet-66792c3f99373.webp Foto: UNA

U toku su prijave studenata na Konkurs za dodelu studentskih stipendija za nedostajuća zanimanja, koji je i ove godine raspisalo Ministarstvo prosvete, a ovogodišnja stipendija ima rekordan iznos - 19.800 dinara, kao dodatna motivacija za školovanje za nastavnička zanimanja.

"Stipendija za nedostajuća zanimanja ove godine ima rekordan iznos, 19.800 dinara, što je čini jednom od najvećih stipendija u našoj zemlji", rekla je za Tanjug Margareta Smiljanić, predsednica Studentske konferencije univerziteta u Srbiji (SKONUS).

Konkurs traje do 31. oktobra, a stipendije su predviđene za 250 studenata i za nju se, kako je Smiljanić navela, mogu javiti studenti koji studiraju matematiku, biologiju, hemiju, fiziku, pedagoške nauke i jezike - studenti druge i treće godine koji su državljani Srbije i imaju prosečnu ocenu iznad 7,5.

"Ovom stipendijom 250 studenata dobija dodatnu motivaciju da se školuje za nastavnička zanimanja, koja su nam u ovom trenutku zaista nephodna", rekla je Smiljanić.

Kako je istakla, prvi put su javnost i Ministarstvo u fokus stavili problem nastavničkih zanimanja.

"Mogu reći da se do sada tema stipendija nije ovoliko pozitivno odrazila na motivaciju mladih da ostanu u profesiji koja je za svako društvo najvažnija”, rekla je Smiljanić.

Ona je naglasila da je jedna od obaveza ove stipendije da se 250 mladih stipendista zaposli u školama u Srbiji i doprinese obrazovanju.

Korisnici stipendija se obavezuju, precizirala je ona, da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Srbije, kao i da će ostati da rade u školi najmanje onoliko koliko su primali stipendiju.

"Pravo da se prijave na Konkurs za dodelu stipendija imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Srbija ili autonomna pokrajina, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija prvog stepena jednog od navedenih studijskih programa, čije se školovanje finansira iz budžeta Srbije, koji nisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, uz maksimalnu efikasnost tokom studiranja", rekla je Smiljanić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()