Srbiju pogodilo šest zemljotresa za manje od 24 sata: Seizmolog otkriva da li će ih biti još

Tlo Srbije se ne smiruje

12.08.2023. 10:56
  • Podeli:
zemljotres kraljevo twitter emsc-64d67790aca8d.webp Foto: Twitter EMSC

Srbiju je za manje 24 sata pogodilo čak šest zemljotresa, a najjači registrovan potres dogodio se sinoć u Baljevcu na Ibru, jačine 4 stepena po Rihterovoj skali, na dubini od 6 kilometara.

Prvi potres dogodio se oko 18 časova, a prema Rihterevoj skali ovaj potres ima energiju male nuklearne bombe, te ga većina građana oseti, a može doći i do manjih oštećenja.

Sledeći potres registrovan je u istom mestu, oko 20 sati, ali je bio čak duplo slabiji - 2.3 stepena po Rihteru, na dubini od 10 kilometara.

Nakon ova dva zemljotresa, tlo Srbije nije mirovalo, te je u toku noći i rano jutros došlo do još 3 potresa.

Prvi je registrovan u Kragujevcu, jačine 2.1 stepen po Rihteru, na dubini od samo 5 kilometara oko 5 časova ujutru. Potom, samo sat vremena kasnije, tresao se i Novi Pazar, jačinom 2.9 stepena po Rihteru, na dubini od 7 kilometara. Konačno, zemljotres je pogodio i Kuršumliju oko 8 sati ujutru, jačinom od 1.6 stepeni, na dubini od 12 kilometara.

Poslednji zemljotres pogodio je Srbiju nakon serije od 5 potresa. Kako javlja Republički seizmološki zavod, potres se dogodio u Majdanpeku, jačine 1.7 stepeni po Rihteru oko 10 sati. Zemljotres se dogodio na dubini od 7 kilometara.

Kako za Telegraf.rs kaže seizmološkinja Slavica Radovanović, ovakvi potresi su uobičajeni, te ne predstavljaju veliku opasnost po ljude.

"Ako bolje pogledate, takvih seizmičkih aktivnosti od 4 stepena, pa i više ima konstantno u Centralnoj Srbiji, tako da su naknadni potresi u skladu sa svim što se do sada dešavalo. Nema velike opasnosti, niti je to nešto neuobičajeno", navela je ona.

Podsetimo, građani Vrnjačke Banje rekli su nakon prvog potresa da se on dosta jako osetio, dok su iz Kruševca javili da su i oni osetili potres na višim spratovima.

Javili su se čak i Beograđani, koji kažu da su osetili blago ljuljanje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()