Srpska eUprava najbolja u regionu

Više od milion i po građana koristi eUpravu, a svake nedelje korisnika je više za nekoliko hiljada.

04.10.2022. 19:23
  • Podeli:

Srpska eUprava najbolja je u regionu i ispred nekih članica Evropske Unije. Na 40. je mestu od 193. zemlje i prvi put je u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave u svetu, piše u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Više od milion i po građana koristi eUpravu, a svake nedelje korisnika je više za nekoliko hiljada.

Za pet godina od kako je digitalizacija postavljena kao jedan od prioriteta razvoja, osnovana Kancelarija za IT i e-upravu, uz uključivanje Vlade, Srbija je u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu, sa ocenom "veoma visok".

"Sve ono što smo do sada uradili je dobar osnov za dalji i brži razvoj eUprave. Znači da moramo da imamo nove usluge da bi doprli do većeg broja građana. Takođe, moramo da radimo na digitalnoj pismenosti i da imamo fokus na starije građane, kojima nije baš tako prirodno da koriste usluge elektronske uprave ali i da poboljšamo korisničko iskustvo. To je nešto sa čim se intenzivno bavimo u ovom periodu, znači želimo da usluge i portali budu pitki i lako dostupni građanima, da nemaju problem u korišćenju tih usluga i naročito da mogu da ih koriste sa mobilnih telefona", kaže Mihailo Jovanović, direktor kancelarije za IT i eUpravu

U odnosu na prošli izveštaj, Srbija je napredovala u tolikoj meri da se sada našla ispred pojedinih država članica Evropske unije, kao što su Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Češka i Slovačka.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()