Srpski matematičari osvojili 12 medalja na takmičenju u Bugarskoj

U prva tri ciklusa takmičenja 'Matematika bez granica' učestvovalo je više od 18.000 učenika iz 23 države, podeljenih u devet starosnih grupa

13.07.2023. 15:16
  • Podeli:
Matematika_Foto Pixaaby-64aff832bb2e1.webp Foto: Pixabay

Učenici Matematičke gimnazije osvojili su u pojedinačnoj konkurenciji osam zlatnih, dve srebrne i dve bronzane medalje na takmičenju "Matematika bez granica" održanom u Nesebaru, u Bugarskoj i četiri zlatne u ekipnoj konkurenciji.

Kako je objavljeno na sajtu Matematičke gimnazije, u prva tri ciklusa takmičenja učestvovalo je više od 18.000 učenika iz 23 države, podeljenih u devet starosnih grupa. U finalu održanom od 30. juna do 4. jula, učestvovalo je 12 učenika Matematičke gimnazije i svi su postugli  izuzetne rezultate kako u pojedinačnoj, tako i u ekipnoj konkurenciji.

Poseban uspeh ostvarila je Mina Mijatović, koja je proglašena za pobednika ovogodišnjeg ciklusa "Matematike bez granica", kao najuspešniji takmičar u svih devet starosnih grupa, prenosi N1.

Mina Mijatović i Vojislav Andrić osvojili su zlatne medalje sa maksimalnim brojem poena. Osim njih dvoje, zlatne medalje su osvojili Novak Despotović, Vojin Bojić, Una Vujadinović, Anja Tešević, Vanja Jelovac i Jovan Stojadinović.

Srebrne medalje osvojili su Marko Trajković i Jovan Mihailović, a bronzane Nebojša Đačić i Đorđe Šekarić.

U ekipnom takmičenju nadmetali su se tročlani timovi, a sva četiri tima Matematičke gimnazije osvojila su zlatne medalje.

Posle finalnog takmičenja sumirani su rezultati kompletnog ovogodišnjeg ciklusa takmičenja i proglašeni najuspešniji takmičari u svakoj od kategorija.

Prvu nagradu u kategoriji sedmog razreda osvojila je Una Vujadinović, a u kategoriji osmog razreda Anja Tešević.

U kategoriji srednjih škola nagrađeno je šest takmičara, od čega troje učenika Matematičke gimnazije. Prvu nagradu je osvojila Mina Mijatović, drugu Vojislav Andrić, a treću Novak Despotović.

U sklopu finalnog takmičenja "Matematika bez granica" održano je i takmičenje u rešavanju algebarskih jednačina, pod nazivom "Lodovico Ferrari" i od šest zlatnih medalja, tri su osvojili učenici Matematičke gimnazije – Jovan Stojadinović, Marko Trajković i Vojin Bojić.

Srebrne medalje osvojili su Vanja Jelovac, Mina Mijatović i Jovan Mihailović, a bronzane Anja Tešević i Vojislav Andrić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()