Šta će biti sa arhitektonskim draguljem prestonice - Beogradskim sajmom?

Sajam će biti preseljen u Surčin, kod budućeg nacionalnog stadiona

Autor: Bojana Petrušijević
10.04.2023. 19:33
  • Podeli:

Beogradski sajam  će se jednim delom srušiti, dok će deo biti preseljen u Surčin. Projekat vredi oko 900 miliona evra, ali bez obzira na vrednost investicije, ne nailazi na odobrenja dela javnosti - što zbog netransparentnih planova, što zbog istorijskog i arhitektonskog značaja, koji taj prostor ima za region. 

Nema sumnje - on je arhitektonski dragulj. Kupola Hale 1 Beogradskog sajma je najveća kupola u svetu napravljena od prenapregnutog betona, 109 metara jedinstvene tehnike impresionira arhitekte i posetioce, kao i čitav kompleks uz reku. Ipak, vremena se menjaju.

"Sajam će biti preseljen u Surčin, kod budućeg nacionalnog stadiona, u okviru manifestacije EKSPO 2027. Hala 1, koja je pod zaštitom, ostaje tamo gde je i danas i taj prostor biće pretvoren u kreativni centar, nešto poput Ložionice. Ali, to možemo da očekujemo tek za pet godina", saopštio je gradski menadžer Miroslav Čučković.

Pitanje koje visi u vazduhu: šta će biti sa Sajmom i selidbom ako Beograd ne dobije EKSPO 2027? Mnogi i ne znaju da se Sajam, čija je prva manifestacija održana još 1957. seli, dok zakupci najčešće sležu ramenima. Neće baš svako pred kameru, ali kažu: sve je na nivou "o tom-potom". 

"Za nas mislim da to nije dobro, nama mnogo više odgovara da smo mi u gradu nego da idemo u Surčin. I sa stanovišta Sajma, kao organizatora mislim da je ovaj prostor ovde, lokacijski mnogo bolji nego tamo", objašnjava zakupac Milan Mihailović. 

Prema važećem planu generalne regulacije grada, Sajam je komercijalne namene, ali lokacija od skoro može da služi i za stanovanje, pa otud i pitanje: hoće li se Beograd na vodi zapravo tamo širiti?
"Da bi se bilo šta desilo na Sajmu, mora da se uradi detaljan plan regulacije, tog plana još uvek nema. Verovatno nam tek sledi", ističe Božena Stojić iz "Ministarstva prostora".

Za projekat selidbe, uz izdvajanja za nacionalni stadion, iz budžeta će otići oko 900 miliona evra. Iz Ministarstva prostora navode da još  nije objavljena studija opravdanosti projekta.

"Navedeno je da dokument postoji, da je Ministarstvo odobrilo. Mi nismo videli. Mi ne znamo šta je opravdanje za izgradnju kompleksa. Kako se pravda investicija, kako se zauzima poljoprivredno zemljište, što je veliki problem", ističe Stojić.

Sajam knjiga i automobila možda će se u narednih nekoliko godina održavati u drugačijem ambijentu. A pored računice, ističu stručnjaci, treba imati na umu i izgradnju kompletne infrastrukture, jer i da Srbija pobedi na konkursu za EKSPO 2027. šta će biti sa 120 hektara zemljišta, kada manifestacije prođu?

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()