Šta će biti sa platama zaposlenih u Beogradskoj filharmoniji?

Kada se može očekivati pomak i koji su glavni zahtevi umetnika?

14.02.2024. 17:49
  • Podeli:
Tan2024-02-1210583590_6 beogradska filharmonija foto nemanja jovanović-65ccee144a827.webp Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Kada kažete sto godina postojanja jedne ustanove kulture, očekujete da godina u kojoj se obeležava taj jubilej bude veličanstvena, jer vek postojanja to itekako zaslužuje. Beogradska filharmonija posebno. 

Međutim, pre nekoliko dana pred sam početak koncerta "Za dušu" članovi ansambla otvorili su svoju dušu, ukazujući na loše zarade, status i obećanja koja još uvek nisu ispunjena. 

I ovog puta su pomoć zatražili od onih zbog kojih suštinski i postoje. Od publike. S druge strane, nadležni u Beogradskoj filharmoniji uveravaju javnost da je rešavanje zahteva koji su izneti već u postupku realizacije ili će njihova realizacija biti vrlo brzo pokrenuta. 

Pitali smo u emisiji "Popodne" na UNA televiziji v.d. direktora Beogradske filharmonije Darka Krstića imamo li neke konkretnije informacije o onome što se dešava u toj ustanovi.

Foto: UNA

"Tridest godina sam u Filharmoniji, bilo je i teških i lepih perioda. Zadnjih 20 godina Filharmonija ide samo uzlaznom putanjom. Svima je tamo lepo, ljudi idu sa osmehom na posao. Ali postoji problem. Generalno su plate u kulturi niske i tu se svi slažu. Radi se na rešavanju toga", rekao je Krstić i dodao: 

"U Ministarstvu kulture formirana je Radna grupa, koja radi na promeni koeficijenata zaposlenih u kulturi, jer je to jedini način. Mi svi dobijamo platu preko Uredbe Vlade o platama u javnom sektoru. Očekuje se da radna grupa brzo izađe sa predlozima", kaže Krstić. 

On je istakao da su predviđena sredstva u budžetu za garderobu i da je plan da se krene u realizaciju u martu. Kada je reč o obnovi i izgradnji nove koncertne sale, Krstić je podsetio da je proces projektovanja i izgradnje - proces koji traje. 

"Završen je projekat za građevinsku dozvolu. Kada se podnese taj projekat, radi se projekat izvođenja radova, nakon toga ide tender za izvođača radova i onda se kreće u gradnju, što bi trebalo da bude do kraja godine", najavio je Krstić.

Ministarstvo kulture je putem Instagrama odogovorilo na apel:

"Svi su saglasni da su plate u kulturi male, tako da je na nivou ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi", stoji u odgovoru.

  
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()